Posts by RazorusRavenX

Witam ponownie!

Z góry przepraszam - zapomniałem napisać paru informacji wynikających z gier na 10-7. To co napiszę poniżej powinno było się znaleźć w "Podsumowując swoją grę (całościowo)". Krótkie dopowiedzenie:

- Na planszach normalnych o poziomie gracza bazowa szansa na drop przedmiotu z BOSSA (bez drużyny, specjalnego ekwipunku, gorączki oraz rezonansu - czyli taką jaką dostajesz na początku gry) wynosi w okolicach 35%

- Nawet zwiększona liczba graczy w drużynie podczas przechodzenia planszy normalnej o poziomie gracza nie zwiększa dropu ED.

Dziękuje za uwagę i przepraszam za niepamięć ;_;

Witam Ponownie!

Mam dla was kolejne printscreeny z 10-7. Tym razem są to próby gry w drużynie (używałem w grze wyszukiwarki drużyn a to oznacza, że zaczynałem grę z pełnym paskiem gorączki co dodatkowo zwiększało drop). Część zdjęć jest z poprzedniego dnia.

pasted-from-clipboard.png

Podejście #1 - Tu byłem w drużynie z jedną osobą (czyli premia do dropu powinna dodatkowo wynosić 50% co nie)? Nie byłem w stanie dbać ani o styl walki, ani o informacje skąd dokładnie wydropiło bądź nie - jeślibym grał za wolno jeszcze by mnie wyrzucił. Tak czy inaczej: na 85 mobów (wiem, że jest 90, ale z obu pierwszych sekcji nie widziałem by cokolwiek wydropiło) zdobyłem 19 przedmiotów, z czego 16 normalnych, 2 rzadkie i 1 elitarne. Solace wydropił elitarny przedmiocik.

Podejście #2 - Czterech graczy w teamie (premia 150%). Podobna sytuacja jak w podejściu pierwszym, ale drop o dziwo mniejszy. 12 przedmiotów z mobów z czego 9 zwykłych, 2 rzadki i jeden elitarny. Boss wydropił kamień.

Podejście #3 - 2 graczy. Z nikąd nagle sekcja nr 2 zaczęła dropić - coś do czego podczas gry w pojedynkę nie doszło. Z mobów dostałem 15 przedmiotów: 9 normalnych, 6 rzadkich. Boss nie wydropił nic.

Podejście nr 4 - niemal dokładna powtórka podejścia trzeciego. Różnił się tylko rodzaj przedmiotów i gracz z jakim grałem. Dostałem tyle samo przedmiotów i w tym samym rozkładzie co w podejściu #3

Podejście piąte - Czterech graczy. Sekcja z czterema cieniami Solace'a też wydropiła. Nie miałem nic do gadania - tylko biegałem, zbierałem drop i pilnowałem tego, żeby coś robić byle nie zostać wyrzuconym z planszy. Boss nie wydropił nic. Moby wyrzuciły 18 przedmiotów: 13 zwykłych, 4 rzadkie, 1 Elitarny.

We wszystkich 5-ciu grach udało mi się zachować włączony dopalacz do samego końca.

Podsumowując swoją grę (statystycznie):

- Dwuosobową:
    * Ponieważ sekcja nr 2 zaczęła dropić, muszę doliczyć te 4 cienie Solace'a do mobów z których można cokolwiek wydropić (dotyczy również gry 4-ro osobowej)
    * Na 84 moby wydropiło od 15 do 19 przedmiotów (tj.: 16,85~21,35% mobów wydropiła) z czego: 9~16 były zwykłymi (60~84,21% wszystkich), 2~6 były rzadkimi (11,77~40%) i tylko 1 elitarny przedmiot na 3 gry (0~5,26%)
    * Boss wydropił tylko raz przedmiot elitarny (na 3 próby wydropił raz czyli 33% z tego co mógł)

- Czteroosobową:
    * Na 84 moby wypadło od 12 do 18 przedmiotów (tj.: 14,29~21,42% mobów wydropiła) z czego 9~13 zwykłych (72,22~75% całości dropu), 2~4 rzadkich (16,67~22,22% całości) i 1 elitarny na każde podejście (5,55~8,33%)
    * Boss na 2 gry wydropił tylko jeden przedmiot i to zwykły (50% z tego co mógł)

Podsumowując swoją grę (całościowo):
    - Na normalnych planszach o poziomie gracza, w starciu z mobami oraz bossami styl walki przestaje funkcjonować, zaczynają funkcjonować statystyki. Nie ważne bowiem co robiłem i tak dropiło jak chciało.

- Na planszach normalnych o poziomie gracza bazowa szansa na drop przedmiotu z mobów (bez drużyny, specjalnego ekwipunku, gorączki oraz rezonansu - czyli taką jaką dostajesz na początku gry) wynosi w okolicach 12,5%

- Patrząc na wyniki z poprzednich gier samemu sugeruje, że premia do dropu wynikająca ze zwiększonej liczby graczy nie jest premią dodawaną, a premią "domnożaną". Czyli to nie jest premia +50% za każdego gracza, a premia narastająca x1,5 (2)/x2 (3)/ x2,5 (4 graczy... inaczej dodatkowe 50%... ale z tej szansy co masz).

Jak zatem podchodzić do normalnych plansz ze swoim poziomem? Z całą ekipą (4 osoby czyli 12,5%x2,5=27,5% szans na drop). Tutaj zwiększenie dropu ED oraz przedmiotu też będzie funkcjonować. Jeszcze gorączka się jakaś trafi... tutaj nie ma co się za bardzo starać. Zachowanie stylu może nie działać.
    I tak "częstotliwość dropu" =/= "szanse na rzadszy drop". Jak dropnie to dropnie :D

Jeszcze czeka mnie analiza dropu na planszach normalnych o niższym poziomie od obecnego. Tam dropi częściej i warto wziąść to pod uwagę podczas uzupełniania zapasu składników. Na ten moment zakończe temat normalnych plansz.

Dziękuję za uwagę i udanej gry!

Set elyanod jest na ten moment setem endgame, tj.: po ulepszeniu go do maksimum jest najmocniejszym w grze. Jeśli jesteś w stanie przy obecnym secie hero robić plansze varnimyr jest ok, ale jeśli sobie nie poradzisz to będziesz musiał sobie Elyanod zrobić. Po za tym - set elyanod o wiele łatwiej jest spersonalizować (tj. dopasować do siebie) niż szukać odpowiednich elementów setu hero. Jest droższy, ale nad jego budową masz pełną kontrole, nie to co hero.

Osobiście polecam ci budowe setu Elyanod. O wiele lepiej na tym wyjdziesz (szczególnie jeśli mają w przyszłości wyjść kolejne plansze).

Witam!

Oto Printscreeny z dropu z planszy 10-7 (tj.: Wspomnienia Zastygłego Słońca). Printscreeny były robione w jeszcze poprzednią niedziele ( 3.11.2019). Zawierają listę wydropionych przedmiotów oraz ich analize.

W każdym przypadku robiłem je samemu, oraz bez buffa z "koncentracji bohatera".

Podejście pierwsze - było 9 sekcji. Łączna ilość mobów na planszy wynosiła 90. Ani jednego minibossa. Nie dropiło w ogóle w sekcjach od 1-3 nie ważne co zrobiłem. Dopiero od 4 sekcji zaczęły wypadać przedmioty ale było ich naprawdę mało. Starałem się najpierw używać kombo i dobijać moby umiejętnościami, ale widząc, że nie wiele to daje na 6 sekcji wkurzyłem się i zacząłem atakować samymi umiejętnościami. Udało mi się zachować włączony dopalacz od samego początku do końca. Nie udało mi się natomiast zachować stylu. Na 90 mobów wypadło 14 przedmiotów, z czego 9 były zwykłej rzadkości, 3 były rzadkie i 2 były elitarne. Z samego bossa nie wypadło nic.

Podejście drugie - w tym przypadku tak samo z sekcji 1-3 nie wypadło nic i zaczęło dropić od 4-wartej sekcji. Na szóstej sekcji tym razem też nic nie wypadło a w tym przejeździe starałem się używać samych aktywek na mobach. Dropiło pózniej w kwadracie 7 i 8. Tak samo z dopalaczem i bez bycia nietkniętym i stylowym w walce. Boss nic nie wydropił. Łączna liczba przedmiotów uzyskanych z mobów: 10, z czego: 8 zwykłe, 2 rzadkie.

Podejście #3 - z kwadratu 1 oraz 2 nie wydropiło nic. Z kolei zaczęło dropić od kwadratu nr 3. Kwadrat nr 6 na mapie też nie wydropił nic jak poprzednio ale tym razem z kwadratu nr 8 zaden mob nic nie wydropił. Boss nie wydropił nic. Z dopalaczem i próbami zachowania stylu jak poprzednio. Na 90 mobów wypadło 12 przedmiotów, z czego 10 to zwykłe, a 2 rzadkie.

Podejście nr 4 - bardzo przepraszam za zdjęcie w takiej formie - żywnie zagapiłem się i zapomniałem zrobić printscreenu pod koniec.

Przy przechodzeniu kwadratów nie wydropiło na 1 i 2 i jakimś cudem na 7. Reszta wydropiła. W porównaniu do poprzednich podejść udało mi się pod koniec paska życia Solacea zrobić karkołomną kombinacje różnych kombo i skilli, bez pozostania trafionym przez niego pod sam jej koniec. W efekcie Solace wydropił. Łączna ilość przedmiotów uzyskanych od mobów: 10 z czego - 6 zwykłych, 4 rzadkie. Boss wydropił przedmiot elitarny.

Podejście piąte - 1 i 2 nie wydropiły. Kwadrat 3 wydropił ale 4 i 6 już nie. Na siłe starałem się zachować styl ale nie wyszło to za dobrze. Wydropiłem z mobów mało przedmiotów mimo ich zupełnie innej rzadkości niż zwykle. Boss też wydropił, ale tamten błogosławiony kamień. Na 90 mobów wydropiło 7, z czego 1 normalne przedmioty, 5 rzadkich i 1 elitarny. Boss wydropił kamień XD.

Podsumowująć: grając samemu Wspomnienia Zastygłego słońca łączny drop przedmiotów z mobów wachał się od 7~14 na 90. Jeśli weźmiemy pod uwage że na niektórych kwadratach w nie dropi na 100% (tj. kwadraty nr 1-2 czyli te 5 cieni Solacea) i policzymy tylko te w których drop się pojawiał, wychodzi, że było to jakieś 8,25~16,5% na wszystkie moby które mogły coś wydropić. Z czego:

- Normalne przedmioty to był jakiś: 14,3%~83,3%

- Rzadkie przedmioty to był jakiś: 16,7%~71,4%

- Elitarne przedmioty to był jakiś: 0%~14,3%

Boss na 5 przejazdów wydropił 2 przedmioty (jeden w czwartym, drugi w piątym, to jest: 40% z całości) i jeden przedmiocik był elitarny, a drugi normalny.

Niestety to tyle. Czeka mnie jeszcze przejście tego samego z większą liczbą graczy w drużynie by sprawdzić działanie buffa, także na podobny sposób sprawdzanie dropu w twierdzy solace'a oraz na mapach już poniżej poziomu graczy by pokazać jak różni się na nich drop. Dopiero po tym omówię albo hero, albo drabakiego.

Dziękuje za uwage!

Witam!

Oto kolejne wyniki prób identyfikacji. Tym razem są to buty hero. Wszystkie unikaty a spośród ich: 5 mądrości, 3 poznania, 2 gniewu.

Całość identyfikacji jest z 11 listopada. Jeśliby uznać tylko obrażenia przeciw bossom, oraz Ignorowanie obrażeń, za udane trafienie w identyfikacji to jest 3/10 przypadków.

Teraz mnie posłuchajcie, bo raczej zanudzę się na śmierć zanim zdobędę tyle klejnotów elyanod do prób identyfikacji. Nie do końca miałem racje gdy mówiłem byście nie próbowali identyfikować podobnie kamyczków. Możecie próbować, ale musicie wiedzieć, że budowanie w ten sposób swoich setów zajmie wam o wiele więcej czasu, więc jeśli macie taką możliwość to starajcie się w tym samym czasie zbierać kamienie oraz kasę na kupno kamieni z tablicy.

Jeśli jednak zdecydujecie się budować wasze sety elyanod wykorzystując tą metodę identyfikacji, to byście się nie zawiedli musicie robić to tak jak wam pisze poniżej.

1. Nie mieszajcie rzadkości - jeśli je zmieszacie, te efekty na których wam zależy mogą zostać przydzielone do słabszych kamieni a tym samym - uzyskacie słabszy efekt.

2. Nie mieszajcie kształtów kamieni - chodzi o to by uzyskać mocniejszy efekt z danej gamy efektów identyfikacji.

3. Dla trójkątów - nie mieszajcie ich kolorów jeśli dalej budujecie swoje sety. Możecie mieszać na spokojnie rodzaje eq do których one idą... chyba że brakuje wam mocniejszego dla tylko jednej części. Wtedy zbieracie trójkąty tylko pod tą część.

4. Dla kółek - to samo co z trójkątami.

5. Dla sześcianów:

a) Możecie na spokojnie mieszać kolory (lub nie) w zależności od tego jaki efekt chcecie, oraz co chcecie z nim zrobić. Może się wam trafić takie ignorowanie obrażeń dla rodzaju obrażeń z efektu setu innego koloru (a taki kamyk idzie do śmieci więc jest to ryzyko). Jeśli czekacie na inny efekt oraz budujecie dalej swój set - radze zbierać kamyczki w tym samym kolorze.

b) Nie mieszajcie rodzai ekwipunku dla którego one idą - każda gama efektów identyfikacji dla poszczególnych elementów setu elyanod posiada unikatowe dla nich efekty które nie występują w pozostałych częściach. O wiele większą szanse na trafienie "obrażeń dla wszystkich umiejętności" będziecie mieli gdy będziecie identyfikować kamyki tylko dla rękawiczek, co nie?

6. Dla kwadratów - To jest chaos. Z tym nawet nie próbujcie za bardzo kombinować. Tak jak pisze: jeśli nie budujecie setu, nie zbierajcie w tym samym kolorze oraz dla tych samych elementów setu. Możecie mieszać.

To tyle na ten moment. Mam nadzieje, że w jakiś sposób pomogłem wam w uzyskaniu większej mocy.

Dziękuje za uwagę i przyjemnej gry życzę.

Witam ponownie!

Trzecia część fanartów z Anną w roli głównej - trzecia ścieżka rozwoju... jeśli by ją miała.

[UWAGA! OSTRZEŻENIE ŚCIEŻKI SKORUMPOWANEJ!]

Przypomnienie: Jeśli któreś z obrazków nie działa, nie wyświetla się, bądź macie do niego ograniczony dostęp napiszcie w dziale "Wsparcia" o zaistniałym błędzie. Z góry dziękuje.

Pierwsza klasa trzeciej ścieżki. Tak jak w przypadku dwóch poprzednich klas Anna zmienia swój zawód i szuka sobie innej pracy, jednak w tym przypadku okazuje się to nie lada wyzwaniem - nie ma żadnych uprawnień ani doświadczeń w innych pracach przez co pracodawcy do których przychodzi nie przyjmują ją do pracy, a jeśli już to robią, to nie na pełen etat i tylko na parę tygodni bądź dni. Widząc, że nie zarobi na utrzymanie, postanawia zatrudnić się w kilku pracach dorywczych jednocześnie. Praca na kilka etatów jest dla niej męcząca, ale na ten moment nie widzi dla siebie innych opcji.

Druga zmiana klasy w tej ścieżce. Anna pracuje co sił by się utrzymać, ale jej ciało jak i umysł zaczyna docierać do granic możliwości. Nieuchronnie zaczyna łamać się psychicznie i fizycznie przez co przestaje być zdolna do pracy w obecnych zawodach. Dochodzi do wniosku, że nie może żyć w ten sposób, ale jeśli się nie utrzyma, będzie cierpieć głód i ubóstwo. Musi za wszelką cenę znaleźć sobie stałą prace. Jest zdesperowana i gotowa podjąć się wszystkiego... nawet jeśliby miało to zniszczyć jej wizerunek.

Trzecia zmiana klasy. [UWAGA! DŁUGA HISTORIA!]

Od chwili gdy Anna znalazła sobie stałą prace pośród najgorszych, jej poczucie godności spadło. Jej zdrowie psychiczne oraz fizyczne się poprawiło, ale za bardzo wielką cenę. Gdy wyzdrowiała, było już za późno - zbyt długo pracowała w tym niegodziwym zawodzie i zbyt wiele osób utożsamiało ją z tym co robi. Wydawałoby się, że nie ma drogi odwrotu...
    Jednakże Anna wpada z początku na dość niedorzeczny pomysł - postanawia uczyć się na własnych błędach oraz szkolić się w tym co robi dopóki nie osiągnie mistrzostwa. Lata mijają i któregoś dnia gdy przychodzi do pracy zauważa, że wszyscy klienci proszą wyłącznie o jej usługi. Gdy pyta się szefa, dlaczego tak się dzieje, ten odpowiada:

- "Żaden z naszych pracowników nie jest w stanie dokonywać takich rzeczy jak ty"

Życzenie Anny się spełniło - stała się mistrzynią w swoim zawodzie. Była zdolna sama zająć się wszystkimi klientami, ale nie jest dobrym, by tylko jedna osoba się nimi zajmowała. Jej praca nie dawała żadnych szkoleń, więc nie mogła poprosić o douczenie jej współpracownic. Na dodatek Annie nie podobała się jeszcze jedna rzecz - jej zarobek. Jej usługi stały się o wiele więcej warte w porównaniu do tego ile zarabia. Widząc, że sama nie jest w stanie wszystkim się zająć, że zarabia za mało oraz równie dobrze mogła by sama uczyć swoich współpracowników Anna decyduje się odważny ruch - postanawia założyć własną działalność. Choć teraz jest "Wolnym Strzelcem", ma prace w której w ciągu jednego dnia ze swoich usług jaki nauk jest w stanie zarobić krocie.

I to wszystko jeśli chodzi o Anne. Gdy znajdę czas oraz wenę może narysuje ścieżki rozwoju innym postaciom (nie pomyślałem, mogłem dać inną nazwę tej wystawie). Na ten moment dziękuje za uwagę.

Witam ponownie!

Oto druga część moich fanartów - druga ścieżka zmian klasy dla Anny... gdyby je miała.

Przypomnienie: Jeśli któreś z obrazków nie działa, nie wyświetla się, bądź macie do niego ograniczony dostęp napiszcie w dziale "Wsparcia" o zaistniałym błędzie. Z góry dziękuje.

Pierwsza klasa drugiej ścieżki. Po raz wtóry muszę przeprosić za ślady po ołówku :/. Tak wyobraziłbym sobie Anne, gdyby postanowiła oprócz znalezienia sobie pracy zapewnić sobie coś na wzór ćwiczeń wiedząc, że jeśliby przetrwała ciężką prace na roli, byłaby w stanie osiągnąć wszystko i żadna rzecz by ją nie przerażała.

Druga zmiana klasy dla tej ścieżki. Zdeterminowana Anna zwraca uwagę starego szlachcica u którego pracuje. Widząc jej zaangażowanie w prace oraz zdolność przygotowania jak i planowania panicz postanawia przydzielić jej część swoich ziem uprawnych jak i chłopstwa. W ten sposób nie tylko zwalnia szlachcica z części obowiązków, ale też zaczyna uczyć się dyrygowania ludźmi i organizowania im pracy.

Trzecia zmiana klasy w tej ścieżce. Za jakość zdjęcia przepraszam - nie byłem w stanie zmieścić całości w kadrze i tez musiałem nieco zmniejszyć ten obraz inaczej nie zmieściłby się jako załącznik. Anna w tej klasie Dziedziczy majątek po szlachcicu który na łożu śmierci zapisuje jej majątek, gdyż sam nie ma potomka a Anna okazuje się być jedyną osobą z grona pracowników która potrafi utrzymać wszystko w kupie. Już nie tylko jest właścicielką jego ziem, ale również ma domostwa, służby i bogactwa. Żaden inny człowiek w królestwie Belder nie osiągnął takiego sukcesu jak Anna.

Witam.

Zauważyłem że nikt nic nie rysuje. Więc może nadszedł czas bym ja coś tu wrzucił. A ostatnio mnie wzięło na wenę więc pomyślałem:

- Może wrzucić to tutaj?

Ten fanart przedstawia obraz Anny z Ruben mającą zmiany klasy jak każda możliwa da sterowania postać w grze. Nie będę pewnie w stanie zamieścić wszystkich obrazków na raz, więc postaram się je zamieszczać stopniowo. Bardzo proszę - jeśli któreś z przesłanych obrazów nie działa lub jest do niego ograniczony dostęp, proszę o kontakt albo ze mną albo ze wsparciem.

Tak by wyglądała jako base. Niczym nie różni się wyglądem od tej z gry. Szkic przedstawią ją bardziej jak dorosłą - stwierdziłem że wygląda ładniej. Obrazek został wycięty ze zdjęcia komórkowego, ponieważ zależało mi na zmieszczeniu go w rozmiarze załączników. Jak zauważycie rysunek chodź płynny ma ślady po zbyt mocnym docisku ołówka. Przepraszam za to - nie jestem profesjonalistą (choć się staram :D). Choć te ślady raniły była zbyt ładna by wam jej nie pokazać.

Tak by wyglądała jej pierwsza klasa pierwszej ścieżki. Starałem się zachować przywiązanie do prostoty, która w tej ścieżce byłaby nagradzana. Wygląda troszkę jak taki kopciuszek, co nie?

Oto druga zmiana klasy. Wyobraźcie sobie ją jako pracownice roku która zostaje wysłana przez wójta Ruben do samego Belder by tam szkoliła się jako służba u arystokracji. Zarabia więcej i uczy się elegancji przez cały czas nie odchodząc od swoich rzeczy.

No i trzecia zmiana klasy w tej drodze rozwoju. Widząc zniszczenia jakie powstały po ataku demonów na Belder, nie przestając służyć u arystokracji Anna zaczyna pomagać ludziom jak tylko może. Słysząc o tym świeżo koronowany władca Królestwa Belder zabiera ją od szlachty i zatrudnia u siebie w pałacu. Od teraz spoczywają na niej o wiele cięższe zajęcia, bo chodź z reguły robi to co poprzednio wie, że gdy przyjdzie czas to razem z innymi członkami królewskiej służby stanie się obrończynią zamku... ostatnią linią obrony stolicy.

Witam!
    Oto druga partia printscreenów z dropu z Teori Adda, razem z komentarzami oraz wnioskiem końcowym + screeny oraz komentarze z moich prób dropienia na terenach. Od razu przypominam: jeżeli któreś z przesłanych screenów nie działa lub jest do niego ograniczony dostęp, proszę o kontakt ze mną, pomocą lub ewentualnie supportem.

Wszystkie screeny są z dnia wczorańszego.

Podejście #6 (w stosunku do całości)

Czas wykonania tego voida był znacznie gorszy. Nie wpłynęło to jednak na drop. W odniesieniu do wcześniejszych ustaleń podczas starcia wyobraziłem sobie pasek dropu jak u Drabakiego który resetował się w chwili otrzymania uderzenia lub zabicia stworzenia Adda nie ważne z iloma stworami na raz rozpocząłeś walkę. Efekt: upilnowałem stylu na wszystkich 3 szamanach i wszyscy trzej jeden po drugim wydropili fragmenty. W pozostałych sekcjach walka była chaotyczna i nie wydropiłem nic.

Podejście #7

Ten pojedynek to był jakiś cud. Mimo chaotyczności walk udawało mi się unikać obrażeń oraz utrzymać kombo w najbardziej kluczowych momentach. Młociarz wydropił, wszystkie 3 NPC też oraz główny Void. Przy purchatekach i szamanach się nie dało.

Podejście #8

Tutaj niestety bez paska (zapomniałem zrobić screena XD). To była porażka - w chwili kiedy miałem dobijać stworzenie Adda obrywałem niemal za każdym razem, możliwie obniżając mi szanse na drop. Jedyną spokojną walką był pojedynek z Balzakiem i on jedyny wydropił.

Podejście #9

Podobna sytuacja jak w podejściu #8 - jedyna różnica to lepsze starcie z głównym voidem. Zarówno Balzak jak i Void wydropił fragment.

Podejście #10

Pojedynek przypominający podejście #5 z poprzedniego postu. Nie zawsze udawało mi się pilnować schematu walki. Jeden szaman wydropił, tak samo NPC i zaskakująco 1 purchatewka - w starciu z nimi w ogóle nie używałem kombo, tylko spamowałem umiejętnościami które przesuwały je albo mnie po mapie uciekając z ich burzy ostrzy.

Jak w takim razie zachować się podczas Teori Adda by lepiej dropić? Na podstawie wyników wcześniejszych obserwacji oraz obecnych wysunąłem wnioski:
    1. Obrażenia oraz obrany styl walki mają podobny wpływ na drop jak na Drabakim - otrzymywanie obrażeń zmniejsza szanse na drop ze stworzenia, a używanie różnych kombo wraz z rónymi skillami zwiększają z kolei te szanse.

2. Minibossy (stworzenia adda) działają jak checkpointy w wyścigówkach - poprzez wydropienie fragmentu bądź nie oceniają cię jak poradziłeś sobie od momentu zakończenia walki z poprzednim stworzeniem do końca walki z następnym. Tutaj nie ma co się kierować oceną pod koniec misji. Liczy się tu i teraz. Jeśli twoje komba są przerywane przez atak, jeśli nonstop obrywasz oraz spamujesz tym samym bądź idziesz łatwą drogą i "oneshot"ujesz każde stworzenie nie masz co liczyć na spory drop.
    ROZWIĄZANIE: Jeśli wiesz, że w którymś momencie masz zostać zasypanym przez ataki, staraj się wpierw osłabić stworzenie/a na tyle, by twoje wznowione ataki po ich szturmie od razu wykończyły stworzenie, a w tym samym czasie były na tyle liczne byś mógł zachować ich różnorodność a przez to styl (tu też się musisz pilnować by jakiś jeden wrogi atak nie zepsuł ci dobicia). Nie wykańczaj też wszystkich stworzeń na raz a niszcz ich jednego po drugim (chyba, że nie jesteś w stanie tak walczyć z jakąś liczbą/rodzajem stworzeń a wiesz że poradzisz sobie z resztą - tu "oneshot" jest wskazany).

3. Czas nie do końca ma wpływ na drop - kiedyś słyszałem, że w chwili przekroczenia pewnego progu czasu drop fragmentów jest zupełnie inny. Ja mając różnice czasu 1 minuty czy to w tył czy w przód nie widziałem różnicy. Wiem, wiem że są osiągnięcia. Chciałbym zobaczyć podobną liczbę podobnych screenów do moich od gracza który potrafi przekroczyć próg czasu krótszego niż 1:30 min. Może rzeczywiście wtedy coś się dzieje z dropem fragmentów. Ja na na ten moment jestem zbyt kiepski w tym by móc próbować przekroczyć tą granice. Przepraszam ;_; Tak czy inaczej ci co też nie potrafią na razie przekroczyć tego progu niech wiedzą, że nie trzeba się spieszyć. Drop we fragmentach może być większy nawet przy gorszym wyniku czasowym.

Tym samym bardzo proszę każdego kto potrafi przekroczyć granice 1:30 o podsyłanie swoich wyników dropu z ich opisami. Im więcej wiemy tym lepiej nam pójdzie w przyszłości. + Chciałbym móc poznać wasze doświadczenia z Voidem. To narazie opis przeżyć ich analiza oraz wnioski z nich wysunięte, ale jeżeli uda się nam na ich podstawie ustalić fakty z nim związane, będzie mogło to pomagać graczom a fakt zostanie dodany do poradnika.

Na ten moment zakończę temat Teorii Adda chyba, że będziecie potrzebowali jakiś dodatkowych informacji. Chciałbym sprawdzić działanie dropu na planszach normalnych (od 1-98lv), epickich (99lv), sekretnych oraz pozostałych z działu "specjalne". Teraz pragnę podzielić się z wami doświadczeniami z terenów.

Tak, miałem okazje sprawdzić drop na terenach by zobaczyć czy działa podobnie jak poprzednio (czy dobicie moba z aktywki zwiększa ED).

Wynik: Nie działa. Nie ma zmian.

Podejście tylko z kombo (liczba otrzymanych ED):

Podejście po dobiciu z aktywki (liczba otrzymanych ED):

No ok. Przestało działać. Trafiło szlak. Ale skoro z ED nie działa to jak działa z dropem przedmiotów? Próbowałem zatem dalej na różne sposoby i po obserwacjach doszedłem do wniosku, że działało to mniej więcej tak:

- 1/4 (25%) mobów na terenie dropiło przedmiocik jeśli używało się wyłącznie kombo.

- 1/2 (50%) mobów na terenie dropiło przedmiocik jeśli:
    * używało się wyłącznie umiejętności
    * używało się umiejętności po zastosowaniu kombo w celu dobicia
    * używało się kombo lub/oraz umiejętności podczas włączonego dopalacza.

To na razie wszystko co udało mi się ustalić. Tak jak pisałem powyżej - chce na razie skończyć temat Voida by poruszyć inne. Jeżeli forma opisów wam nie odpowiada, coś jest nieczytelne, lub czegoś w tym wszystkim wam brakuje, to nie bójcie się a piszcie czego potrzebujecie. Będę starał się w wolnym czasie sprostać waszym oczekiwaniom.

Na ten moment to tyle. Dziękuje za uwagę i życzę udanej gry!

Witam serdecznie!

Chciałbym powiadomić że ze względu na limit danych możliwych do przerzucenia na post printscreeny oraz wszelkiego rodzaju materiały badawcze będą przesyłane stopniowo, co może opóźnić całkowitą analizę funkcjonowania dropu w poszczególnych trybach gry. Tak jak pisałem - na różnych trybach gry drop inaczej działa. Inaczej na terenach, inaczej na teorii Adda, a inaczej na Drabakim. Analiza zajmie sporo czasu + nie zawsze będę mieć okazję grać na tyle, by zebrać wystarczająco informacji w tym samym czasie co dodatkowo ją przedłuży. Nie mniej jednak będę starał się udostępniać wam tyle informacji ile jestem w stanie.

Ze względu na to, że spamie teraz teorie Adda postanowiłem od niego zacząć. Każde ze zdjęć posiada wklejony poziom paska z jakim zaczynałem teorie (jeżeli któreś z poniższych zdjęć nie wyświetla się, lub macie w jakiś sposób ograniczony do niego dostęp, bardzo proszę o natychmiastowy kontakt z działem pomocy lub jeśli to nie poskutkuje - z supportem).

Podejście#1

Nawet nie myślałem nad tym jak walczyć. Zwyczajnie w świecie spamiłem umiejętnościami i eliksirami many by jak najszybciej zakończyć to przejście.

Podejście #2

Podobnie do podejścia nr 1 z tą różnicą, że dałem się za bardzo obić. Z tego powodu przejście było o 10 s wolniejsze a kombosy spadły o 1 range w stosunku do pierwszego przejścia.

Podejście #3

Podejście choć z pozoru lepsze od poprzednich wyszło o wiele gorzej. Podczas pojedynku z purchatewkami nie pilnowałem czasu dopalacza i z tego powodu wyłączył mi się. Musiałem czekać do następnego pojedynku aż się w pełni naładuje. Mimo lepszej rangi drop nie był zbyt dobry.

(CIEKAWOSTKA: pare lat temu na elwiki istniał artykuł zrobiony przez graczy na temat metod zwiększania dropu. Jeśli dobrze pamiętam jednym z tych metod była aktywacja dopalacza tuż przed uśmierceniem bossa. Według niej miało to zwiększać szanse dropu w momencie jego dobicia)

Podejście #4

Podczas tego podejścia udało mi się nie dość że utrzymać dopalacz, to jeszcze udawało mi się dokonywać lepszych uników, dzięki czemu atak przeciwnika nie przerywał tak często mojego kombo. Mimo gorszej rangi drop był lepszy. Tak samo czas wykonania planszy.

Podejście #5

Mimo zachowania podobnego poziomu otrzymywanych obrażeń jak w podejściu od 1-3 udało mi się zachować schemat walki "raz kombo, raz skil + trzy pod rząd różniące się". Drop w fragmentach mniejszy od #1 ale większy od podejścia 2-ugiego i 3-eciego.

Jeśli by przeanalizować te dotychczasowe podejścia sugerując się dropem we fragmentach od najniższego do największego, to dojść można do wniosku, że największą role odegrał nie całokrztałt oceny, nie kombo ani styl podczas starcia z bossem, a to jak sobie poradziłeś przed uśmierceniem pojedyńczego minibossa. Największy drop w fragmentach był bowiem w chwili prawie bezbłędnego eliminowania stworzeń adda niż w momencie konfrontacji z głównym voidem co oznacza, że gra ocenia cię już od samego początku i dostosowuje nagrody za minibossy w zależności od tego jak poradziłeś sobie do momentu jego uśmiercenia (działa to jak checkpoint w grach wyścigowych).

Takie jest moje zdanie na obecną chwile.
    Postaram się w wolnym czasie przeprowadzić jeszcze więcej doświadczeń.

Dziękuje za uwagę i życzę wam dobrej nocy.

Tak jak pisałem, oto wyniki moich obecnych prób identyfikacji. Test nr 1: rękawice olimpu, test nr 2: broń rzeźnika elitarna
    (Bardzo proszę o wszelkie informacje gdyby załączone obrazki lub pliki nie działały bądź byłby ograniczony do nich dostęp).

To są rękawice olimpu.

To broń rzeźnika.

to z kolei mój rezonans. Widać na załączonym obrazku, że nie mam nic co mogło by zwiększyć szanse na cokolwiek.

Jeśli uznać, że te najlepsze statystyki to tylko obrażenia od wszystkich umiejętności (w przypadku rękawiczek) oraz poziom ataku/magicznego ataku (w przypadku broni) to w obydwóch identyfikacjach było to 4/10 przypadków trafień.

Ale to tylko normalne eq i nie ulepszone z sekretów. Na razie nie mam wyników z eq hero oraz kamyczków elyanod - muszę je najpierw zebrać, a uwierzcie mi - identyfikacja w przypadku tych dwóch jest nieco bardziej skomplikowana.

"Dlaczego ty to wkleiłeś w taki sposób? Czemu nie załączyłeś filmu?"

Bo ważył za wiele. Oczywiście, że mogłem umieścić filmik na YT i przesłać linka, ale nie chce powiązywać tematyki elsworda z moim kontem na YT, bo coś się stanie, filmik zostanie skasowany i nie będziecie mieli do niego żadnego dostępu.

Mogę zapewnić że zdjęcia opisów identyfikowanych przedmiotów jak i rezonansu pochodzą z tego samego dnia - z dzisiaj. To też nie są zdjęcia z handlu, a z mojego ekwipunku.

Wiesz, jeśli chodzi o drop, to zasady jego funkcjonowania BARDZO różnią się od rodzaju gry. By móc zamieścić jakiekolwiek materiał, musiałbym poświęcić na to czas. Czas, którego wtedy nie miałem. Ja to co pisałem pisałem w biegu i na podstawie obserwacji które robiłem przy okazji podczas grindowania a których przebieg pamiętałem. Jeśli znajdę czas, postaram się zamieścić jakieś zdjęcie/załącznik by przedstawić różnicę, ale ostatnio system załączania plików robił ze mnie barana i nie wiem czy żywnie będę w stanie coś tu wkleić.

Nie mam dostępu obecnie do punktów rezonansu - wszystkie zużyłem na co innego. Wiem, że najlepszą metodą sprawdzenia tego byłoby porównanie, ale ja nie jestem bogaczem i nie wydaje+nie chce wydawać kasy na grę tylko dlatego by zobaczyć jak funkcjonuje jedna rzecz z inną. Nie stać mnie na to.

To nie domysły a wspomnienia oraz ich analiza. Mój błąd że nie wkleiłem tu nic.

Dzięki za opinie. Może w weekend uda mi się coś ugrać.

Chodzi ci o podanie przykładów/dowodów? Ok, tylko jeszcze żebym znalazł na to czas. To wszystko co opisałem analizowałem w biegu, w drodze grindingu. Zupełnie nie pomyślałem o zbieraniu materiałów badawczych, ale ok.

Jeśli nie zapomnę (i tym razem system załączania plików mnie nie zawiedzie -_-') postaram się coś przesłać.

Ocena za technikę określa styl twojej walki podczas przechodzenia plansz. Im bardziej wyrafinowane kombosy wykonujesz, tym lepszą ocenę za technikę otrzymujesz. Nie wystarczy mieć przy tym tylko "zabójczego" licznika kombo - kombinacje uderzeń oraz używane umiejętności MUSZĄ się od siebie różnić oraz być prawidłowo wykonane co oznacza, że używając wyłącznie tej samej kombinacji uderzeń lub umiejętności non stop nie nabijesz wysoko tej rangi oraz jeśli przerwiesz kombinacje w połowie i nie doprowadzisz ja do ostatniego przycisku... twoja technika spadnie.

Jeśli nie wiesz jak robić kombinacje tak, by różniły się od siebie, oraz by można było łatwo przejść z jednego do drugiego polecam ci parę minut na wolnym treningu u kamili (NPC od PvP) - będziesz miała całą tabele swoich umiejętności która podświetlać się będzie gdy wykonasz ją prawidłowo. Jeśli znasz język angielski możesz też poprosić o nauczyciela w okienku społeczności.

Witam ponownie!

Niejednokrotnie zdarzało się nam godzinami przechodzić tą samą plansze tylko po to, by dostać tytuł, potrzebny przedmiocik, lub poprostu ED. Spamienie plansz jest nieodłączną częścią grindingu która choć nielubiana przez nas, jest niestety nie do uniknięcia. Ja będąc młodszym graczem niejednokrotnie odchodziłem z moich gier, gdyż chęć robienia np.: tej samej planszy
    w zręcznościówce tylko po to, by zdobyć kluczyk do jakiejś ukrytej jaskini sprawiała, że po dłuższym czasie robiła się ona nudna. Dlatego, by walczyć z możliwym zanudzeniem związanym ze spamieniem plansz, postanowiłem podzielić się z wami moją sprawdzoną metodą na to jak spamić planszę... i nie zwariować

1. Przygotuj się psychicznie, że nie od razu zdobędziesz to, czego chcesz - Nie zawsze będziesz miał okazje w nią grać. Z tego powodu możesz nie być w stanie grać tyle samo ile twoi koledzy/koleżanki. Nawet jeśli znajdziesz czas na grę i tak czekać cię będą dziesiątki przejść tej samej planszy. Nie ma sensu przejmować się, że twoja postać nie rozwija się tak szybko jak pozostałych z twojej gildji. Natomiast wszelkie dogryzki ze strony znajomych o tym, że rozwój twojej postaci jest opóźniony starajcie się ignorować.

2. Miej odskocznie i rozłóż spamienie plansz na serie - Nie rób cały dzień jednej planszy (chyba że akurat ci się chce :addsuspicious:). Rób spamioną plansze parę razy, później zagraj parę razy inną a taką, którą zrobił/a byś dla frajdy, później znowu tą którą musisz spamić parę razy, itp, itd.

Ja dla przykładu robię tak (spamiąc teorie adda): najpierw robie adda dla 10 fragmentów z daily, później robię inne plansze dla innego zadania daily, później znowu teoria dopóki nie będę mieć tyle fragmentów ile z zadania, później znowu inne daily, itd.

3. Rób sobie jeden dzień lub ze dwa dni przerwy od spamu by grac to co chcesz - jeśli nie masz ochoty to nie rób i zrób sobie dłuższą przerwę od spamu. Nie samym CP gracz Elsa żyje, ale każdą chwilą radości ze wspólnej gry. Wiem co pisze, sam doświadczyłem. :approved:

Oto jeden z moich "Sposobów na...". Mam nadzieje, że pomoże to wam jakoś przetrwać ciągły spam i grinding z niego wynikający. Jeśli znacie jakieś własne sposoby na przetrwanie spamu, nie bójcie się i podzielcie się nim. Może komuś to pomoże.

Dziękuje za uwage i życzę udanej gry!

Witam serdecznie.
    Chciałbym się z wami tego dnia podzielić własnoręcznie opracowaną metodą identyfikacji pobłażliwie nazwaną przeze mnie "Na Razorusa i śmusa"

Owa metoda polega na zebraniu od kilku do kilkunastu przedmiotów tego samego rodzaju (np. kilka gór stroju hero tej samej rzadkości, albo klejnotów elyanod na różne części eq ale tego samego krztałtu i koloru) i następnie identyfikowanie tego po kolei.

Zauważyłem bowiem, że zebranie wpierw do 10 przedmiocików bez ich natychmiastowej identyfikacji i dopiero ich późniejsza identyfikacja po kolei sprawia, że przynajmniej 1 z tych przedmiotów będzie mieć mocniejsze statystyki od identyfikacji niż inne. To zjawisko może nastąpić nawet przy 3 przedmiotach identyfikowanych w rzędzie, ale ja zalecam zebranie 10 dla 100% pewności mocniejszego efektu. Ogółem metoda dla osób cierpliwych i zalecana do kolekcji setu hero. Nie polecam jej natomiast do robienia elyanod - może przedłużyć czas jego grindowania od x16 do x32 (a nawet x64 jeśli SIEKERować rodzajem części eq elyanod)

Nie mniej jednak mam nadzieje że opisana metoda wam jakoś pomoże zebrać mocniejszy set hero przed grindowaniem elyanod.

Dziękuje za uwagę i udanego grindowania! ;)

Tego za bardzo nie da się przejść samemu. Jeśli będziesz przedłużać walkę omijając jego ataki po jakimś czasie zasypie cię kulkami (jeśli o panterę ci chodzi - przez nią jest ponoć najwięcej problemów). Tutaj potrzebne jest atakowanie za pomocą umiejętności które zawierają I-framy, czyli przerywniki, które dają ci tymczasową niewrażliwość na jakikolwiek atak. Nie mówie tutaj o ochronie przed KO, a o całkowitej niewrażliwości na atak. Tutaj sam musisz sprawdzić jakie z twoich umiejętności mają I-frame i niestety metodą "prób i błędów".
    Od razu powiem - żadna umiejętność aktywna nie ma I-frama. Aktywne możesz od razu wykluczyć. I tak jak pisze - atakowanie za pomocą skilli - czyli nie robisz nawet kombo tylko bierzesz ze sobą jakieś 60 eliksirów many i używasz wyłącznie umiejętności w starciu z przeciwnikiem.

Witam.

Ostatnio bardzo dużo grywam w pvp. Nie raz wygrywam, nie raz przegrywam. Tylko frustruje mnie jedna rzecz -lagi i gracze potrafiące się nimi posługiwać. Są gracze, których postacie chodzą płynnie i przegrana z kimś takim jest dla mnie do zaakceptowania, ale niektórzy (w większości obcokrajowcy) mają tak duże lagi i chodzą tak dużymi skokami, że:
    1. nie jestem w stanie ich "złapać",
    2. moje uderzenia nie powodują u nich "hitstuna" mimo braku "ochrony przed KO" z ich strony,
    3. gdy już ich złapie potrafią odskoczyć od kombinacji tak jakby w którymś momencie gra nie uznała uderzenia z mojej strony,

I najgorsze jest w tym wszystkim to, że prawdopodobnie oni wiedzą, że mają lagi i wykorzystują to w osiągnięciu sukcesu w grze. Zauważyłem bowiem że w chwili kiedy powinni otrzymać obrażenia, oni nie przygotowywują się do wykonania uniku bądź zablokowania uderzenia za pomocą kombo z "ochrona przed KO" ale na ślepo atakują mnie za pomocą byle jakiego kombo i nie dość że nie dostają "hitstuna" to jeszcze rozbijają moje kombo i pozostaje otwarty na ich ataki.

...Jak sobie radzić z takimi graczami?
    ...Czy jest możliwość wprowadzenia czegoś co by przypominało "detektor stabilnego połączenia" tak, że osoby z lagami nie byłyby zdolne do uczestnictwa w pvp?

...Jak naprawić PvP?

Witam

Chciałbym zacząć od przeprosin i sprostowania. Opisana powyżej metoda może nie działać na planszach tak jak sugerowałem.

Gdy pierwszy raz zanotowałem zmiany w otrzymywanych ED, testowałem swoja postać nie na planszach, lecz na terenach. Teraz natomiast, gdy zacząłem grać plansze elianod ze względu na event księżyca zauważyłem, że otrzymywane ED zarówno od mobów jak i minibossów przez cały czas było takie same. Modele i ilość modeli zbieranego złota się tylko różniła, ale w ostateczności łączna suma Ed za moba/minibossa tego samego typu była taka sama (dlatego też mogło wprowadzić mnie w błąd, za co przepraszam TT_TT).

Nie mniej jednak łączna suma ED pod koniec planszy różniła się. Gdy popatrzyłem na chat okazało się, że to boss dropi różne liczby ED. Możliwe zatem, że metoda opisana wyżej odgrywa role w dropie ED dopiero w starciu z bossem danej planszy. Nie wiem też, czy u mobów jak i minibossów ma wpyw WYŁĄCZNIE na drop przedmiotów, a sugerując się wcześniejszymi doświadczeniami - istnieje taka możliwość.

Nie mniej jednak jeszcze raz przepraszam za możliwe wprowadzenie was w błąd.