1. Skoro średnio interesują ich sugestie od graczy, dlaczego dział "Sugestii" w ogóle istnieje?
2. Wiesz... miałem okazje grać w Warcrafta III (strategia czasu rzeczywistego). W tej grze był kreator map rozbudowany do takiego poziomu, że można było dzięki niemu przekształcić ją w zupełnie inną grę. Nie masz pojęcia co pojedyńcze osoby były w stanie zdziałać z czymś takim.
3. Kolejne mapki bez żadnych wyjaśnień... nie widzę tego.
Posts by RazorusRavenX
-
-
Ok, ten pomysł może być głupi i niedorzeczny, ale fajnie by było, gdyby czytający wiedzieli dlaczego. Nawet nie trzeba się rozpisywać na to.
Jeśli chodzi o spowodowanie jeszcze większego niezbalansowania niż wczesniej to powiem tak - czasami żeby zrobić porządek trzeba wcześniej zrobić jeszcze większy bałagan niż wcześniej a po to, by odsłonić na wierzch wszystkie rzeczy o których nawet nie wiedziałeś/aś że masz i powkładać je w swoje miejsca. -
Witam ponownie.
Trochę minęło, zanim tu byłem po raz ostatni. Gdy uporządkowałem poradnik wydawało mi się, że będzie mnie czekać seria komentarzy na temat pewnych opisów czy możliwych poprawek. Jednak spory czas braków odpowiedzi zaczęła utwierdzać we mnie przekonanie, że poradnik podoba się wam w obecnej formie, oraz temat został całkowicie wyczerpany.
Jednak w między czasie gdy grałem w Elsa starając się także stosować swoje własne sztuczki, zacząłem zauważać parę dodatkowych rzeczy, na które wcześniej nie zwracałem uwagi. Coś, co pozornie wydawało się nieznaczące dla dropu okazało się (przynajmniej dla mnie) odgrywać bardzo ważna role. Zacząłem obserwować swój styl gry na planszach i na podstawie tych obserwacji opracowałem schemat według którego grałem. Mój drop ED jak i przedmiotów się niespodziewanie zwiększył.
Chciałby przedstawić wam owe obserwacje, oraz schemat który opracowałem. Chciałbym byście napisali co o nim myślicie i spróbowali go wykorzystać. Istnieje możliwość, że może on wam nie zadziałać, ale właśnie po to chce byście go sprawdzili - aby przekonać się czy jest to coś prawdziwego, czy dzieje się tylko mi, ze względu na sieć, konfiguracje komputera, itp.
Zaczynając. Tak więc po tym gdy ostatnio pisałem na forum, zacząłem grać gejzer oraz bramy ognia wulkanicznego w Ranox, by zdobyć ten tytuł co daje +1000 do ataku i ataku magicznego, później grałem Hero oraz Sekrety przez jakiś czas by w końcu wrócić do spamienia Voida. Grając ranox nie byłem w stanie zauważyć zmian - miałem 99lv i set hero - moby padały na 1-2 ciosy i nie wypuszczały z siebie ED. Dziwne rzeczy zacząłem zauważać w dopiero podczas sekretów oraz hero. Mimo mojej sztuczki z dobijania mobów umiejętnościami aktywnymi nie wszystkie wypuszczały z siebie zwiększone ED. Mimo prób zachowania różnorodności w umiejętnościach aktywnych stosowanych do dobijania mobów, nie zauważałem zwiększonego dropu jak i ED jeśli wcześniej nie wykonałem chociaż jednego kombo.
- no dobra, czyli przynajmniej jedno kombo przed próbą dobicia - stwierdziłem.
Zacząłem zatem robić kombinacje uderzeń zanim dobijałem moby aktywką. Ponieważ chciałem, by licznik kombo był największy przed wykończeniem w nadziej na jeszcze większy drop ED, postarałem się robić kombosy jak z PvP - nieprzerwanie, by zakończyć je umiejętnością. Nie zwracałem uwagi na rodzaj stosowanych kombosów ale mimo tego z mobów zaczęło rzeczywiście wypadać niewiele więcej ED.
Ale teraz was zagnę - podczas obserwacji zauważyłem, że z mobów, gdzie kombo było nieprzerwane i długie przed dobiciem z umiejętności wypadało mniej ED niż z tych... co kombo było przypadkowo robione do ostatniego przycisku, przerywane... i nawet nie dobite umiejętnością aktywną, ale różniące się.
Zacząłem się zastanawiać dlaczego tak się dzieje ale nie byłem w stanie znaleść racjonalnego wytłumaczenia. Doszedłem natomiast do prostego wniosku - "Plansze to nie PvP - po co "canceloać" na nich kombosy, skoro i tak mają stoiki a i tak nie dostaje z tego więcej ED..." Grając zatem plansze postanowiłem zrobić coś zupełnie innego - przed dobiciem z jakiejkolwiek umiejętności starałem się pilnować, by robione kombinacje uderzeń były dokańczane do ostatniego guzika, i różniły się do przynajmniej pierwszych trzech wykonanych na mobie i bossie.
No i zdziwienie - jeszcze nigdy tylu rud zbroi i broni nie wypadało z mi hero jak wcześniej. Jeszcze tyle razy pod rząd nie miałem Luto na sekretach jak wtedy. Zaczęło mi częściej z bossów wypadać rzeczy, a ocena z plansz nie spadała poniżej A.
"Gdybym wiedział że tak się dzieje wcześniej, nie musiałbym się wtedy tak męczyć z transcendencją" XD
Ale po jakimś czasie, zdarzył się drobny wypadek - hero nie wydropiło mi nic po za tym co dostałem z buffowanych mobów (fragmenty) oraz z bossa (fragment bądź ruda) a ocena była mizerna ze względu na niski poziom moich kontruderzeń. Nawet nie chciało mi się patrzećna ED. To była siedziba Adriana - jedna z najbardziej znienawidzonych przeze mnie plansz. Obrywałem tam co chwile i nie zawsze dawało się wprowadzić opracowanej sztuki w życie.
- "No dobra, herbaon jest ciężki. Ale żeby nie wypadło nić? Nawet potion?" - zastanawiałem sie.
Po czym przypomniałem sobie jak funkcjonuje drabaki - oberwanie od niego chodź raz było w stanie obniżyć twój poziom stylu z "S" do "F" już nie mówiąc o natychmiastowej śmierci (w moim przypadku, oczywiście XD). Zrozumiałem że to nie tylko o kombo może chodzić...
"a więc nie mogę zostać trafionym nawet raz" - podsumowałem.
Na niektórych planszach (a już na pewno na Voidzie) nie dawało się nie zostać trafionym. Nie mniej jednak gdy wiedziałem, że zostanę trafiony starałem się wykorzystywać wszystkie skille które dawały mi "ochronę przed KO" w nadziei, że nawet jeśli nie dropnie tyle ED czy przedmiociuku ile chce, to przynajmniej ocenę z kontr uderzeń będę miał lepszą.
To na Voidzie wyglądało mniej więcej tak:
- Zostałem trafiony nie wykorzystując skilla z ochroną przeciw KO i byłem nokautowany - dropiło mało monetek
- Zostałem trafiony mając ochrone przeciw KO i kontynuując według opracowanej metody - nie dropiło fragmentu ale zamiast monetek miałem sztabki złota.
I to jest moje doświadczenie które nabyłem przez ten cały czas mojej gry. Nie dajcie się zwieść - nie dropi mi non stop, ale więcej niż wcześniej. Jest powód dla którego wydaje mi się, że metoda walki jaką się obiera na planszach ma wpływ na drop. Fajnie by było jakbyście też spróbowali zrobić coś podobnego bo chce znać waszą opinie na ten temat. Chciałbym byście mi dali znać czy ta metoda działa wszystkim czy nie. Jeśli tak - dodam ją do poradnika. Jeśli będę ją sam wykorzystywał. Bo mi ona działa.
A jak jest z wami? -
Witam Serdecznie.
Chciałbym się was zapytać jakby z waszej perspektywy wyglądałby Elsword (jako gra) gdyby klasy były niezależne od wybranej postaci, np.: wybierasz Elsworda (postać), ma swoją mechanike "drogi miecza", ale możesz nim wybrać dla przykładu klasę obecnie należącą tylko do Adda ("Tracera") a później go awansować np.: na "MasterMinda". XD
Faktem jest, że by to osiągnąć, trzeba by było wprowadzić masę zmian do wszystkich umiejętności zmieniających działanie mechanik postaci by mogły działać dla każdej wybranej, oraz do nazw jak i historii postaci. Nie mniej jednak po wszystkich tych latach gry w Elsa widok Reny ubranej w pancerz podobny do "Comet Crusader'a", trzymającą coś co z wyglądu przypomina podręczną wersje balisty a w działaniu przypominającą "niszczyciela" Chunga byłby ciekawym doświadczeniem. XD
Jakie jest wasze zdanie? -
Witam.
Jak wiemy Elsword z racji że jest grą online, to by zachować graczy co jakiś czas wydawane są aktualizacje ją zmieniające. Uaktualnienia mogą zmieniać balansowanie postaci, dodawać jakieś nagrody czy buff albo kolejne wątki w histori. Choć ze wszystkim wydaje się nie będzie żadnego problemu to do tego ostatniego mam pewne wątpliwości - dokładnie do Lore. Każda gra online kończy się dopiero wtedy gdy przestaje grać w nią gracz. Niestety każda historia (czy to fantastyczna czy futurystyczna) też z tym że nie koniecznie wtedy kiedy życzy sobie jej słuchacz. Wszystko to jest uzależnione od chęci oraz weny twórców. Jednakże nie zawsze twórca jak artysta ma wenę i czasami zdarzają się momenty gdzie mimo zainteresowania dziełem pisarz jest zmuszony zakończyć sagę opowieści z prostej przyczyny - nie wiedząc jak pociągnąć historie dalej.
Dlatego chciałbym zaproponować w elswordzie prosty dodatek. Dodatek, który na ten moment niepotrzebny w przyszłości mogący odegrać kluczową role gdy story w elswordzie zakończy się nim będzie chciał tego gracz. Dodatek, dzięki któremu gracze z własnej inicjatywy będą pomagać twórcom gry w chwili, gdy zakończą opowiadać baśń anime w niej zawartą oraz, gdy nie będą mieli pomysłów na ulepszenie gry.
Mówie o kreatorze plansz.
Grając na wyższych poziomach zauważyłem, że wiele dialogów postaci i informacji zostaje ujawnionych dopiero podczas przechodzenia plansz. Nawet jeśli jakakolwiek plansza nie będzie posiadać epickiego zadania którego treść wyjaśniać będzie sytuacje w jakiej znajdują się postacie którymi gramy, wystarczy że ta sama informacja zostanie umieszczona podczas gry na planszy.
Choć gracze podczas plansz są głównie zajęci okładaniem mobów skillami jak popadnie, to odpowiednio stworzona odmiana tych lochów da im szanse na poznanie informacji w nich zawartych.
Mało tego - możliwość tworzenia własnych plansz zrodziło by masę nowych opowieści i dała by upust naszej wyobraźni, której owocami dzielilibyśmy się ze wszystkimi graczami.
Ale to jest od strony lore. To teraz czysto technicznej i grywalnej.
Tworzenie nowych plansz dało by możliwość rzucania nowych wyzwań zarówno sobie jak i innym graczom. Jeśli kreator będzie na tyle rozbudowany, umożliwiłby odtworzenie nie tyle co ulubionych scen z anime, co sekcji plansz które były w grze ale ich już nie ma, lub tych z zupełnie innych gier które chcielibyśmy widzieć - dobra opcja dla tych co lubią historie typu "co by było gdyby...". Mało tego. Możliwość udostępniania własnoręcznie zrobionych plansz oraz ich ocena dawałaby szanse no... oceniania ludzkiej twórczości która mogła by zostać wykorzystana później do dalszej pracy nad grą.
Tak jak mówię - jestem świadom tego, że może być to teraz niepotrzebne oraz zanim nawet byśmy dostali coś takiego, musiałoby to przejść najpierw przez koreańskiego elsworda. Nie mniej jednak wydaje mi się, że w przyszłości umieszczenie kreatora plansz urozmaiciło by nieco grę.
Co o tym sądzicie? -
Siła obrony (inaczej "DP") podsumowuje twoje statystyki obronne. Odgrywa role tylko wtedy gdy zależy ci na komfortowej grze na planszach do których dostęp masz już odblokowany (w skrócie jak już masz na tyle CP [siły bojowej] że możesz robić wszystkie plansze na których ci zależy to wtedy najbardziej opłaca się robić DP... chyba że braki w wytrzymałości na planszy nie są twoim problemem). Z mojego doświadczenia wiem, że DP (tak samo jak CP) najbardziej zwiększają właściwości które działają tylko na planszach dlatego gdy idziesz grać przeciwko innym graczom musisz brać pod uwage czy przedmioty których używasz na pvp mają właściwości działających wyłącznie na planszach.
Nie mniej jednak najważniejszym jest CP. DP dostosowywuje się tylko wtedy, gdy masz problem z utrzymaniem się przy życiu na planszach mimo wyskokiego poziomu zadawanych obrażeń.
Ale uważaj też: Statystyk zwiększających DP jest o wiele mniej niż tych które zwiększają CP. DP zawsze będziesz mieć mniej niż CP. Jeśli kiedykolwiek będziesz rozwijać DP musisz patrzeć na maksymalny limit danych statystyk. Będą one pokazane gdy naniesiesz kursor na jakąkolwiek ze statystyk po otwarciu tabeli z ich opisem.
Tak więc nie próbuj mieć więcej DP niż CP za wszelką cene. To może nie zadziałać. -
Witam, chcałbym poruszyć temat zniknięcia połowy graczy z servera.
Jeszcze 3-4 tygodnie temu ze 2 kanały na elsie były "przeciążone". Teraz jeden jest a nawet już go nie ma, bo ludzie grają na kilku innych. Jak ze 45 min temu się logowałem to ze 3 były "normalne". Reszta była wolna. Czy jest to efekt zmian w przesyłaniu informacji o zapełnieniu kanałów? Czy rzeczywiście liczba graczy gwałtownie uległa zmianie? -
Witam ponownie
Niestety muszę poinformować, że eksperyment zostaje zamknięty. Z początku wydawało mi się to czymś ciekawym, ale z czasem doszedłem do wniosku, że jest to strata czasu. Starając się udowodnić sobie coś oraz wam zamiast grać jak chce zmuszam się do czegoś co mnie nudzi i nie daje satysfakcji, a nie po to wracałem do elsa by móc później z niego wyjść.
Nie będę więcej rozwijał tego tematu, zatem proszę administratorów forum o zamknięcie tego tematu.
Za dotychczasową uwagę składam podziękowania. -
Dwie prośby zanim ktokolwiek zacznie:
1. Jeżeli znajdzie się ktoś kto będzie chciał wykonać więcej niż jedną serie bądź wszystkie, proszę o to aby wybrane przez was dungeony były inne od tych użytych w poprzednio robionej przez was serii.
2. Do warunków w jakich przyjdzie wam wykonywać spam - opis poziomów waszych postaci oraz poziomów plansz w jakich bierzecie udział będą mi też potrzebne. Inaczej dropi się na Kryjówce mając 99 poziom , a inaczej na Sandiliusie. -
Witam.
Jak tytuł wskazuje - chciałbym zaproponować wam uczestnictwo w pewnym eksperymencie.
Wpadłem na jego pomysł gdy zaobserwowałem pewne zjawisko starajac się wyfarmić sobie set akcesoriów Solace'a w grze. Po 2 przejściach udało mi się zdobyć maskę, ale po 5 kolejnych nie wypadało z niego nic ciekawego. Gdy uruchomiłem inną mapę znudzony bezowocnym dalszym farmieniem, po zaledwie paru przejściach wypadło mi coś wartościowego i tak samo gdy próbowałem dalej nie wypadało mi nic. Zacząłem się zastanawiać czy to w jaki sposób spamimy mapy i farmimy na nich ma wpływ na częstotliwość wypadania rzadkich przedmiotów. Utworzyłem pewnego rodzaju hipoteze którą motywem jest iż drop rzadkich przedmiotów następuje tylko w pierwszych kilku przejściach planszy której robisz.
Dlatego też wymyśliłem eksperyment który polegać będzie na niczym innym tylko na graniu i spamieniu dowolnie wybranych przez was mapek, ale według opisanych przeze mnie instrukcji.
Chociaż mogę ten eksperyment zrobić sam, to wiedzcie że moje wyniki nie będą wiarygodne jeśli nie będzie nikogo innego kto mógłby je potwierdzić. Ja chcę by wyniki były wiarygodne bo wierze w to, że może to nam pomóc w grze.Jeżeli na to pozwolicie i wszystko pójdzie dobrze to zarówno opis eksperymentu jak i jego wyniki pojawią się jako aktualizacja do poradnika dropu autorstwa mojego i cini co będzie dodatkową pomocą dla wszystkich którzy mają problemy ze zdobywaniem wartościowych przedmiotów na planszach.
Jak ma wyglądać eksperyment?
Otóż jeśli tylko chcecie, jesteście w stanie oraz macie na to czas proszę was o to byście pospamili dla mnie dungeony i opisywali jaki rodzaj dungeonu wybraliście (tzn.: normalny, sekret, bohatera, itp.), ile razy podchodziliście do planszy zanim wypadł wam przedmiot rzadki/elitarny/unikatowy z głównego bossa oraz ile razy w ciągu określonej przeze mnie serii z bossa wypadło wam łącznie rzeczy o wcześniej opisanej klasie rzadkości. Proszę także o pisanie warunków w jakich plansze były robione (samemu czy w drużynie iluś tam osobowej). Serie plansz o które proszę są opisane poniżej:
SERIA #1:
1 wybrany dungeon od 8 -12 razy (możliwe przerwy ale nie dobierajcie innych dungeonów dopóki nie ukończycie tej serii)
SERIA #2:
2 wybrane dungeony. Gdy wybierzecie któreś z nich róbcie je do 4 razy lub dopóki nie wypadnie wam coś rzadkiego z bossa. Później róbcie drugi też 4 razy lub dopóki coś nie wypadnie. Po przejściu drugiego wróćcie z powrotem do pierwszego po czym powtórzcie sekwencje zarówno z pierwszym jak i drugim
SERIA #3:
4 wybrane dungeony. Podobnie jak w przypadku serii nr 2 - robicie je po 4 razy (lub dopóki wam coś nie wypadnie)zanim przechodzicie do następnych plansz, ale w porównaniu do poprzedniej serii nie powtarzajcie sekwencji drugi raz.
Każde z tych serii ma na celu sprawdzenie, czy zaobserwowane zjawisko istnieje, czy zachodzi również u innych graczy, czy jego działanie jest zgodne z hipotezą oraz jak bardzo ograniczone są właściwości tego zjawiska.
Nikogo do niczego nie zmuszam. Tak jak pisałem - jeśli chcecie, jesteście w stanie oraz macie na to czas. Ja najprawdopodobniej zacznę swoje obserwacje prowadzić dopiero w weekend, więc mi też nie śpieszno.
Oto moja propozycja dla was. Jeśli macie jakieś uwagi co do zasad eksperymentu, opinii bądź ktoś już próbował coś zrobić i zauważył coś, proszę o komentarze.
Dziękuje za uwage.
Życzę miłego dnia. -
-
-
-
Ze względu na możliwe problemy techniczne umieszczam treść załączonego poradnika w formie postu. Przepraszam za zwłokę oraz utrudnienia (o mamo... ten edytor. Troche potrwa zanim się go naucze XD).
QuotePoradnik dropu dla graczy Elsworda wersji L9.0130.1_1 (EU)
Autorzy:RazorusRavenX
cini
Opracowanie:
RazorusRavenX
W tym poradniku chcielibyśmy poruszyć z tych tematów które nas graczy przyprawiają o bóle głowy, mdłości i ataki złości. A tym tematem jest... drop!
Umiejętność dropienia czy farmienia przedmiotów z plansz jest bardzo ważnym elementem w tej grze. Nawet jeśli zdobędziemy poprzez spam dungeonów przedmiot który nie jest nam potrzebny, możemy go zawsze zdemontować na potrzebne dla nas rzeczy, lub - jeśli jest wystarczająco dużo wart - sprzedać na tablicy i zarobić przez to multum ED.
Niestety z reguły jest tak, że jeśli chcemy zdobyć przedmiot naszych pożądań musimy się nieco natrudzić i powtarzać tą samą plansze dziesiątki a czasami setki razy przez co nie jesteśmy w stanie zbyt efektywnie podnosić swoich bogactw a tym samym swoich statystyk.
Dlatego pragniemy podzielić się swoją wiedzą na temat dropu i zachęcić was do tego byście także podzielili się tą wiedzą jeśli jakąkolwiek posiadacie. W ten sposób skonfrontować nasze doświadczenia, obalić mity oraz ustalić fakty ulepszając razem ten poradnik.
Zanim zaczniemy bardzo ważna rzecz - CZĘSTOTLIWOŚĆ DROPU NIE JEST TYM SAMYM, CO SZANSE NA WYDROPIENIE RZADSZEGO PRZEDMIOTU! To jest tak, jakbyście dostawali dodatkowy rzut kością w grze planszowej, ale... to dalej jest rzut kością. W ostateczności otrzymany wynik jest dalej losowy, więc jeśli losowość tak obierze to możecie wydropić 2 tak samo rzadkie przedmioty.
Zwiększając częstotliwość dropu, zwiększacie możliwą ilość przedmiotów którą możecie zdobyć podczas planszy, nie ich rzadkość.
<SPOILER ALERT!> Opisane poniżej metody mogą zdradzać niektóre z mechanik gry, które odgrywają role dopiero na etapie „lategame”/”endgame”. Jeśli nie chcecie przedwcześnie dowiadywać się co czeka was w grze, zalecam zamknięcie tego pliku.>
Skoro słowo się rzekło, to przejdźmy zatem do metod zwiększania dropu.
Znane metody zwiększania dropu.
Poniżej znajdą się sposoby, które znamy, które poznaliśmy podczas gry bądź nie znaliśmy póki nie przeszukaliśmy elwiki. Są one sprawdzone i mogą być stosowane przez każdego.
- Zwiększanie
nagród z pomocą drużyny - Liczba
graczy na planszy zwiększa drop i potwierdzone przez samą grę.
Podczas niektórych ekranów ładowania się pojawia się podpowiedź
mówiąca, iż im więcej graczy uczestniczy w planszy tym większe
nagrody, a od 3 graczy drop podwaja się.
- Zwiększanie
nagród poprzez założenie tytułu - w grze nasze postacie mogą
zakładać różne tytuły które zwiększają różne statystyki.
Jedną z nich jest zwiększenie częstotliwości zarówno ED jak i
przedmiotów. Niestety tytuły które posiadają tą statystykę
wymagają z reguły aktywowania lub zdobywania jakiegoś przedmiotu
na planszy co oznacza, że trzeba się przy nich napracować.
Poniżej znajdują się lista tytułów które zwiększają
częstotliwość wypadania ED jak
i przedmiotów.
a) Szczęściarz:
- Zwiększa szanse ciosu krytycznego o 2%
- Zwiększa napływ ED o 10%,
- By go odkryć, trzeba osiągnąć poziom 15,
- Żeby go otrzymać trzeba znaleźć „czterolistną koniczyne” podczas otwierania „skrzynki niedoświadczonego śmiałka” i aktywować ją;
b) Tysiąckrotnie uszlachetniony ekwipunek:
- Zwiększa szanse ciosu krytycznego, szanse na wystąpienie atrybutu
i szybkość ataku o 1,5%,
- Zmniejsza koszty naprawy o 5%,
- Zwiększa napływ ED o 10%,
- By go odkryć, trzeba:
* Zdobyć 70 poziom,
* Użyć opcji slotów na wyposażeniu o poziomie 60 lub wyższym 2000 razy,
* Użyć opcji upgrade (u kowala) z powodzeniem na wyposażeniu
o poziomie 60 lub wyższym 500 razy,
* By go zdobyć, wystarczy przejść czasoprzestrzeń Henira na dowolnym poziomie;
c) Prawo dżungli:
- Zwiększa maksymalne punkty zdrowia o 20%,
- Zwiększa otrzymywanie doświadczenia oraz ED o 10%,
- By go odkryć, trzeba przejść plansze „Kopalnia Decionu” (10-1) raz,
- By go zdobyć, trzeba przejść te same lochy 10 razy z oceną SS
d) Błogosławieństwo słońca:
- Zwiększa częstotliwość dropu przedmiotów o 5%
- Zwiększa obrone fizyczną, obrone magiczną oraz redukcje obrażeń o 10%
- By go odkryć, trzeba przejść plansze „Wspomnienie zastygłego słońca” (10-7) raz.
- By go zdobyć, trzeba tą samą plansze przejść jeszcze z 250 razy (:p)
e) Kolekcjoner magicznych kamieni Elyanod
- Zwiększa częstotliwość dropu przedmiotów o 15%
- By go odkryć, należy przejść plansze „Kryjówka wodnego Smoka” (11-2) raz
- Aby go zdobyć, trzeba przejść tą samą plansze jeszcze 300 razy
f) Prawdziwy skarb
- Zwiększa poziom skrzyni skarbów o 10% (dla postaci o zawodzie „Poszukiwacza skarbów”),
- Zwiększa częstotliwość dropu przedmiotów o 10%,
- Zwiększa ilość otrzymywanych ED o 10%
- Tytuł jest odgórnie odkryty. By go zdobyć trzeba go otrzymać przez użycie „sfery eldrytu” w opcji zawodu (trzeba być poszukiwaczem skarbów by to zrobić)
Notka: Istnieje jeszcze jeden tytuł „Dłoń namiętnośći”, ale dało się go zdobyć gdy istniały jeszcze stalowe oraz srebrne skrzynki. Ponieważ podział skrzynek jest teraz inny, nie wiadomo która z nich mogłaby dropnąć ten tytuł oraz czy w ogóle jeszcze go dropi.
3. Zwiększanie dropu poprzez specjalne medale – mogą różnić się między sobą efektywnością oraz nazwami. Zazwyczaj zwiększają drop od 25% do 50% i niekiedy umożliwiają nakładanie się ich efektów. Zdobywa się je podczas specjalnych zadań (takich jak na np.: 3 zmianę klasy) lub jako nagroda za uczestniczenie w wydarzeniach eventu.
4. Zwiększenie dropu poprzez zwiększanie statystyk rezonansu - gdy nasze postacie osiągają 99 poziom, mamy możliwość otrzymania rezonansu eldrytu - możliwości levelowania mimo posiadanego maksymalnego poziomu. W przeciwieństwie do zwykłego zdobywania poziomów, rezonans daje nam specjalne punkty, które możemy inwestować w rozwijanie równie specjalnych statystyk. Jednymi z nich są właśnie częstotliwość dropu ED jak i częstotliwość dropu przedmiotów.
5. Zwiększenie dropu przez nadanie specjalnych statystyk dopasowanym przerywnikom umiejętności – w opcji „dopasuj” istnieje możliwość kupienia/zdobycia specjalnych przerywników umiejętności za sprawą item shopu lub eventu które zmieniają obraz umiejętności stosowanych przez nasze postacie. Oprócz zmiany wyglądu niektórym z nich można przydzielić dodatkową statystykę gdy ta jest przez nas wykorzystywana. Jedną z tych statystyk jest właśnie częstotliwość dropu przedmiotów. Ponad to ci bogatsi zawsze mogą kupić specjalny zwój w item shopie który nadaje specjalną statystykę dopasowanym przerywnikom nawet jeśli takowej nie posiada.6. Zwiększanie dropu przedmiotów przez nadanie specjalnych statystyk dopasowanym animacjom dopalacza mocy – podobnie jak w przypadku punktu nr 5 z tym że dotyczy animacji dopalacza mocy. Niestety, nie znalazłem żadnych informacji na temat możliwych zmian statystyk gdy poprzednia już została przydzielona.
7. Gorączka – poprzednim razem znalazłoby się to w dziale „pogłoski”, ale poszperaliśmy trochę po Elwiki i znaleźliśmy to:
„Gdy twój pasek gorączki jest całkowicie pełen, twoja drużyna może skorzystać z:
- dodatkowej regeneracji całego HP/MP oraz pereł dopalacza mocy (100% DP u Adda oraz fazy 3 dopalacza u Aina) jako przypadkowe zdarzenie,
- zwiększonej o 100% regeneracji MP za trafienie (czas działania: 20 sekund),
- zwiększonej częstotliwości dropu na planszach,- zwiększonej szansy pojawienia się Luto podczas sekretnych plansz”
8. Zwiększanie częstotliwości dropu przez ekwipunek – tego jest dużo. Istnieje bardzo wiele rodzai wyposażenia które zwiększają częstotliwość ED jak i dropu przedmiotów. Przedmiotami które mogą posiadać którąś z tych dwóch statystyk mogą być ulepszone z tych które kupujemy u zwykłego kowala (uzyskać ten efekt możemy przez identyfikacje). Również zestawy bohatera (też przez identyfikacje) oraz elyanode (poprzez złożenie odpowiedniego kamienia) mogą zawierać w sobie któreś z tych statystyk, ale nie jest to opłacalne ze względu na bardzo słabe premie do obu.
9. Zwiększanie częstotliwości dropu oraz ED przez eventy – co jakiś czas dochodzi do eventów w których to otrzymujemy podczas gry efekt podwójnego dropu. Działa zarówno na normalnych planszach jak i specjalnych.
10. Zwiększenie częstotliwości dropu przez zbieranie skrzyń z legendarną bronią – zarówno „Teoria Fuzji Ada” jak i rajd „Jama płomieni krwi” (12-7) posiadają informacje drobnym druczkiem mówiącą, że kości z bronią którą można otrzymać podczas tych plansz zwiększa częstotliwość dropu z nich, ale działa to wyłącznie na te plansze.
Pogłoski
Pare lat temu na elwiki istniał artykuł na temat metod zwiększenia szansy na drop. Teraz już nie istnieje, został skasowany. Było w nim bardzo wiele informacji (część z nich była podobna do tych które znajdują się powyżej), ale znajdowały się w nim również takie metody, o których żaden z nas by nie pomyślał i choć mogły funkcjonować w przeszłości to teraz ich funkcjonalność jest wątpliwa. Tutaj mamy 2 z nich które do tej pory pamiętam i które moim (Razorusa) zdaniem były najbardziej racjonalne.
1. Zabicie mobów przed unicestwieniem bossa także zwiększy drop - chodzi o to zatrzymanie akcji gry oraz pokazanie upadającego na podłogę przeciwnika w zwolnionym tempie za każdym razem gdy boss zostanie wykończony jako ostatni. Za czasów sezonu pierwszego i drugiego gdy drop był wspólny wierzono, że to jakby przedłuża rotacje tej wewnętrznej kostki odpowiadającej za losowanie nagród. Na chłopski rozum mogłoby to zwiększyć nagrodę za styl ale to jest jeszcze do sprawdzenia.
2. Efektywność wykonania zadania - w skrócie: gra już wystawia ci ocenę w momencie gdy zabijesz bossa i w zależności od oceny losuje ci nagrodę, a wszystko dzieje się tak szybko, że gdy nie dropi ci przedmiot który chciałeś to nawet nie zastanawiasz się czy po prostu to efekt losowy czy to ty zrobiłeś coś nie tak. Nie udało się znaleźć na elwiki kryteriów przy jakich zostaje graczowi wystawiona ranga za zadanie, więc też nie ma potwierdzenia by to mogło działać.
Własne doświadczenia
W tym dziale ja i ciri postanowiliśmy podzielić się naszymi doświadczeniami by jak najbardziej przybliżyć wam możliwe opcje zwiększania dropu przedmiotów oraz ED. Są to opinie subiektywne, bądź obiektywne ale odnoszące się do tego co mieliśmy okazje zobaczayć grając w elsa.
Podane w postaci cytatów z forum.
„Styl z jakim walczysz - to jest coś, co poznałem grając w Elsa po raz pierwszy i co trwa do teraz. Liczba kombo oraz sposób w jakim wykańczasz moba/bossa wpływa na otrzymaną nagrode. Im większy masz licznik kombinacji uderzeń nim odbierasz ostatnie punkty życia przeciwnikowi tym większą nagrode zyskujesz. Jeśli wykończysz moba używając umiejętności aktywnej twoja nagroda za niego też się zwiększy. Na bossach działa gdy wykończysz go za pomocą umiejętności specjalnej lub hiperaktywnej.” - RazorusRavenX
„bo to na mojej postaci wygląda tak - nie mam nic co mogłoby sztucznie zwiększać częstotliwość dropu (ani tytułów, ani rezonansu, ani medali... co najwyżej team). I w ciągu 6 przejazdów na mieście elyanode dropnąłem z 3 kamienie elyanode (wszystkie elitarnej rzadkości co prawda, ale zawsze coś) starając się wykańczać przeciwnika tak jak opisałem powyżej. Nie chodzi mi tutaj o to, żeby się pochwalić (chociaż też nieco :D), ale by pokazać, że jednak coś co robisz/robie podczas gry ma spory wpływ na drop nawet gdy nie rozwijasz go”.
- RazorusRavenX„Ogólnie z tym dropem to po prostu sama losowość i nic więcej, ktoś potrafi martwy bossa przeleżeć albo tyle mu zbić życia co nic a i tak dropnie mu coś rzadkiego. Na rajdzie też widziałam screen jak komuś w taki (niestety martwy, a nie ten drugi xD) sposób poleciało legendarne acc więc '-'7 Zwiększanie dropu za zadane dmg i ogólną ocenę gry funkcjonuje raczej tylko na Drabakim.Taka ja ze wszystkim wrzucone w drop co się tylko da prawie ciągle wychodzę z Hennona z 1-2 kamieniami (czasem nawet nic mi nie da), a ludź co ma tylko rezo ma tyle kamieni że na końcu mapy w informacji o dropie same kamienie ma w okienkach. X'D O innych mapach to już nawet nie wspomnę
^^^ Dlatego właśnie (jeśli ktoś to czyta) serio radzę wrzucić w drop tyle tylko co rezo i ewentualnie tytuł (no i [moc] jak u nas wyjdzie), szkoda bonusów z eq, jak Was RNG nie lubi to nawet całe eq w drop nie poratuje xD” - ciri
„NAJWIĘKSZĄ ROLĘ ODGRYWA RNG JAK CIĘ GRA NIE LUBI TO JESTEŚ Z G U B I O N Y wkwestiidropu „ - ciri
„I tia... miałem raz okazje cierpieć gdy mój zwierzak przestał zbierać przedmioty z podłogi. Boss zdążył użyć swojego ataku tuż przed śmiercią i mimo że wydropił to zdążył mnie trafić i mnie unieruchomił (to było laboratorium debrianów) nie byłem w stanie zdobyć dropu a ja spadałem otrzymując na dodatek masę DMGa.” - RazorusRavenX
Choć metod jest wiele, w ostateczności wynik tego co otrzymamy zawsze będzie losowy. Możemy co najwyżej zwiększać ilość tego co chcemy, ale nie pewność tego czy dostaniemy to. Mało tego: im więcej rodzai przedmiotów oraz rodzai ich rzadkości które boss/mob może wydropić, tym mniejsze szanse na zdobycie chociażby jednego z nich.
Tak więc nie rezygnujcie z prób farmienia nawet jeśli nie zdobędziecie tego co chcecie. Jeśli boss/mob dropi coś innego, ale o równowartości tego czego szukacie lub co innego ale o tej samej rzadkości co item który chcecie to wiedzcie, że jesteście na dobrej drodze. Jedyne co możemy jeszcze powiedzieć to...
…POWODZENIA! UDANYCH ŁOWÓW! POMYŚLNEGO ZBIERACTWA!
...i dziękujemy za uwage.
- Zwiększanie
nagród z pomocą drużyny - Liczba
graczy na planszy zwiększa drop i potwierdzone przez samą grę.
Podczas niektórych ekranów ładowania się pojawia się podpowiedź
mówiąca, iż im więcej graczy uczestniczy w planszy tym większe
nagrody, a od 3 graczy drop podwaja się.
-
Witam
Próbowałem załączyć plik PDF do postu tematu "Stwórzmy razem poradnik dropu!". Dla prób chciałem kliknąć na utworzony link by sprawdzić czy działa.
Zamiast pobrać załączony plik lub otworzyć go na stronie, przekierowało mnie na stronę gdzie pisze "Access Denied" co tłumaczyć można jako "odmowe dostępu".
Dlaczego tak się stało? -
Tak ja pisałem - oto uporządkowana i ulepszona wersja poradnika. Jako autorów podałem zarówno siebie jak i ciri (przynajmniej narazie :P).
Zawiera w sobie to co pisałem, co ciri podsunęła oraz rzeczy z elwiki które później zauważyłem.Elsword - poradnik dropu..pdf -
Z tym medalem w item shopie to wydawało mi się że kiedyś był. Dlatego opisałem go jako produkt dostępny. Mój błąd.
Są 2 rodzaje medali - chciwości (zwiększa o 25%) i ten drugi którego nazwy nie pamiętam a który właśnie zwiększa drop o 50%.
"Styl z jakim walczysz"
bo to na mojej postaci wygląda tak - nie mam nic co mogłoby sztucznie zwiększać częstotliwość dropu (ani tytułów, ani rezonansu, ani medali... co najwyżej team). I w ciągu 6 przejazdów na mieście elyanode dropnąłem z 3 kamienie elyanode (wszystkie elitarnej rzadkości co prawda, ale zawsze coś) starając się wykańczać przeciwnika tak jak opisałem powyżej. Nie chodzi mi tutaj o to, żeby się pochwalić (chociaż też nieco :D), ale by pokazać, że jednak coś co robisz/robie podczas gry ma spory wpływ na drop nawet gdy nie rozwijasz go.
Te wszystkie pogłoski przeczytałem pare lat temu w artykule który był kiedys na elwiki (już go nie ma, został usunięty). Nie mniej jednak zawierał bardzo dużo informacji i nie zdziwiłbym się gdyby to kiedyś funkcjonowało.
Oprócz "szczęściarza" (zwiększa drop ED, ale tytuł trzeba wydropić z kostki) z besmy i tego jednego z Elyanode (zwiększa drop itemów, ale by go zdobyć trzeba wydropic na planszach elyanode z 300 kamieni elyanode) nie znam żadnych innych tytułów. Musiałbym przepatrzyć elwiki co też radze wam graczom.
I tia... miałem raz okazje cierpieć gdy mój zwierzak przestał zbierać przedmioty z podłogi. Boss zdążył użyć swojego ataku tuż przed śmiercią i mimo że wydropił to zdążył mnie trafić i mnie unieruchomił (to było laboratorium debrianów) nie byłem w stanie zdobyć dropu a ja spadałem otrzymując na dodatek masę DMGa.
Ten spoiler alert był potrzebny ze względu na informacje o rezonansie. Jeśli grasz w elsa pierwszy raz to nie wiesz że on istnieje dopóki albo sam się nie dowiesz po zdobyciu konkretnego poziomu, albo się nie zapytasz ludzi co to za druga cyferka obok levela.
Postaram się wszystko uporządkować w weekend... jeśli oczywiście pozwolą mi na to administratorzy. Nie chce kilka razy pisać tego samego by nie potrzebnie podbijać tematu. Chce poczekać aż będzie ktoś jeszcze by mógł się wypowiedzieć. Dopiero później to podsumuje.
Dzięki za informacje i wyprowadzenie z błędów. -
Witam serdecznie!
W tym dziale chciałbym zaproponować wspólne tworzenie poradnika dotyczącego jednego z tych tematów które nas graczy przyprawiają o bóle głowy, mdłości i ataki złości. A tym tematem jest...
...drop!
Umiejętność dropienia czy farmienia przedmiotów z plansz jest bardzo ważnym elementem w tej grze. Nawet jeśli zdobędziemy poprzez spam dungeonów przedmiot który nie jest nam potrzebny, możemy go zawsze zdemontować na potrzebne dla nas rzeczy, lub - jeśli jest wystarczająco dużo wart - sprzedać na tablicy i zarobić przez to multum ED.
Niestety z reguły jest tak, że jeśli chcemy zdobyć przedmiot naszych pożądań musimy się nieco natrudzić i powtarzać tą samą plansze dziesiątki a czasami setki razy przez co nie jesteśmy w stanie zbyt efektywnie podnosić swoich bogactw a tym samym swoich statystyk.
Dlatego pragnę podzielić się swoją wiedzą na temat dropu i zachęcić was do tego byście także podzielili się tą wiedzą jeśli jakąkolwiek posiadacie. W ten sposób skonfrontować nasze doświadczenia, obalić mity oraz ustalić fakty.
Zanim zacznę bardzo ważna rzecz - CZĘSTOTLIWOŚĆ DROPU NIE JEST TYM SAMYM, CO SZANSE NA WYDROPIENIE RZADSZEGO PRZEDMIOTU! To jest tak, jakbyście dostawali dodatkowy rzut kością w grze planszowej, ale... to dalej jest rzut kością. W ostateczności otrzymany wynik jest dalej losowy, więc jeśli losowość tak obierze to możecie wydropić 2 tak samo rzadkie przedmioty.
Zwiększając częstotliwość dropu, zwiększacie możliwą ilość przedmiotów którą możecie zdobyć podczas planszy, nie ich rzadkość.<SPOILER ALERT!> Opisane poniżej metody mogą zdradzać niektóre z mechanik gry, które odgrywają role dopiero na etapie late game/end game. Jeśli nie chcecie przedwcześnie dowiadywać się co czeka was w grze, zalecam pominięcie tego działu.>
Skoro słowo się rzekło, to przejdźmy zatem do metod zwiększania dropu.
Poniżej znajdą się sposoby, które znam, które poznałem podczas gry jak i metody które niegdyś stosowane posiadały moim zdaniem bardziej charakter mitów.
1. Liczba graczy na planszy zwiększa drop - potwierdzone przez samą grę. Podczas niektórych ekranów ładowania się pojawia się podpowiedź mówiąca, iż im więcej graczy uczestniczy w planszy tym większe nagrody, a od 3 graczy drop podwaja się.
2. Tytuły - w grze nasza postać może zakładać różne tytuły które zwiększają różne statystyki. Jedną z nich jest zwiększenie częstotliwości zarówno ED jak i przedmiotów. Niestety tytuły które posiadają tą statystykę wymagają z reguły aktywowania lub zdobywania jakiegoś przedmiotu na planszy co oznacza, że trzeba się przy nich napracować.
3. Medale - to opcja dla bogaczy albo osób które często przebywają w grze i masowo robią misje eventu. Jeden medal jest w stanie zwiększyć drop o 50% a efekty kilku z nich kumulują się. Ale tak jak pisałem - medale można zdobyć albo podczas niektórych misji eventowych, albo kupić je w item shopie.
4. Rezonans - gdy nasza postać osiąga 99 poziom, mamy możliwość osiągnięcia rezonansu eldrytu - możliwości levelowania mimo posiadanego maksymalnego poziomu. W przeciwieństwie do zwykłego zdobywania poziomów, rezonans daje nam specjalne punkty, które możemy inwestować w rozwijanie równie specjalnych statystyk. Jednymi z nich są właśnie częstotliwość dropu ED jak i częstotliwość dropu przedmiotów.
5. Styl z jakim walczysz - to jest coś, co poznałem grając w Elsa po raz pierwszy i co trwa do teraz. Liczba kombo oraz sposób w jakim wykańczasz moba/bossa wpływa na otrzymaną nagrode. Im większy masz licznik kombinacji uderzeń nim odbierasz ostatnie punkty życia przeciwnikowi tym większą nagrode zyskujesz. Jeśli wykończysz moba używając umiejętności aktywnej twoja nagroda za niego też się zwiększy. Na bossach działa gdy wykończysz go za pomocą umiejętności specjalnej lub hiperaktywnej.
Pogłoska #1 - Zabicie mobów przed unicestwieniem bossa także zwiększy drop. Chodzi o to zatrzymanie akcji gry oraz pokazanie upadającego na podłogę przeciwnika w zwolnionym tempie za każdym razem gdy boss zostanie wykończony jako ostatni. Za czasów sezonu pierwszego i drugiego gdy drop był wspólny wierzono, że to jakby przedłuża rotacje tej wewnętrznej kostki odpowiadającej za losowanie nagród. Na chłopski rozum mogłoby to zwiększyć nagrodę za styl ale to jest jeszcze do sprawdzenia. [DO ZWERYFIKOWANIA]
Pogłoska #2 - Efektywność wykonania zadania. W skrócie - gra już wystawia ci ocenę w momencie gdy zabijesz bossa i w zależności od oceny losuje ci nagrodę, a wszystko dzieje się tak szybko, że gdy nie dropi ci przedmiot który chciałeś to nawet nie zastanawiasz się czy po prostu to efekt losowy czy to ty zrobiłeś coś nie tak. [DO ZWERYFIKOWANIA]
Pogłoska #3 - Pokonanie bossa podczas włączonego dopalacza lub/i efektu gorączki. - tu tak jak w przypadku punktu nr 5 - chodzi o dodatkową premie za styl a dokładnie za to jak finiszujesz swojego przeciwnika. To mogło funkcjonować w przeszłości ale teraz też jest to rzecz niepewna. [DO ZWERYFIKOWANIA]
No i to wszystko co na ten moment wiem lub słyszałem. Jeśli wiecie coś o czym nie wiem lub macie jakieś zastrzeżenia, to proszę o komentarze. Postaram się jak najszybciej wystosować sprostowania.
Czekam na uwagi. -
Witam! Jestem RazorusRavenX.
Jak nick mój wskazuje - głównie gram w ravkami i niczym szalony naukowiec staram się z pomocą własnych matematycznych wzorów rozłożyć mechaniki elsa na czynniki pierwsze w nadziei na znalezienie "sposobów na".
Interesuje się szkicowaniem, grami planszowymi oraz komputerowymi. Czasem grywam w kosza a niegdyś niczym nasz nazoidalny cyborg z gry szkoliłem się w walkach mieczem średniowiecznym (aka.: fechtunek niemiecki). Lubie zwierzaki, w szczególności kotami. =^w^= -
Jestem za. Przy czym ja bym proponował zerknąć jeszcze na opisy statystyk (pięciokąt, szybkość, trudność, itp.) czy nie wymagają aktualizacji. Ale jeśli nie jest to konieczne, to przeżyje bez tego.