Prosty dodatek - kreator plansz/historii.

Attention! We are receiving reports about SCAM attempts, which promise you to get Elcoin for free after submitting your account data on some pages.
We advise you DO NOT TO CLICK on such suspicious links and do not share your account login/password with ANYONE.
Please report any kind of such activity directly to our Support. Thank you!
  • Witam.

Jak wiemy Elsword z racji że jest grą online, to by zachować graczy co jakiś czas wydawane są aktualizacje ją zmieniające. Uaktualnienia mogą zmieniać balansowanie postaci, dodawać jakieś nagrody czy buff albo kolejne wątki w histori. Choć ze wszystkim wydaje się nie będzie żadnego problemu to do tego ostatniego mam pewne wątpliwości - dokładnie do Lore. Każda gra online kończy się dopiero wtedy gdy przestaje grać w nią gracz. Niestety każda historia (czy to fantastyczna czy futurystyczna) też z tym że nie koniecznie wtedy kiedy życzy sobie jej słuchacz. Wszystko to jest uzależnione od chęci oraz weny twórców. Jednakże nie zawsze twórca jak artysta ma wenę i czasami zdarzają się momenty gdzie mimo zainteresowania dziełem pisarz jest zmuszony zakończyć sagę opowieści z prostej przyczyny - nie wiedząc jak pociągnąć historie dalej.
    Dlatego chciałbym zaproponować w elswordzie prosty dodatek. Dodatek, który na ten moment niepotrzebny w przyszłości mogący odegrać kluczową role gdy story w elswordzie zakończy się nim będzie chciał tego gracz. Dodatek, dzięki któremu gracze z własnej inicjatywy będą pomagać twórcom gry w chwili, gdy zakończą opowiadać baśń anime w niej zawartą oraz, gdy nie będą mieli pomysłów na ulepszenie gry.

Mówie o kreatorze plansz.

Grając na wyższych poziomach zauważyłem, że wiele dialogów postaci i informacji zostaje ujawnionych dopiero podczas przechodzenia plansz. Nawet jeśli jakakolwiek plansza nie będzie posiadać epickiego zadania którego treść wyjaśniać będzie sytuacje w jakiej znajdują się postacie którymi gramy, wystarczy że ta sama informacja zostanie umieszczona podczas gry na planszy.
    Choć gracze podczas plansz są głównie zajęci okładaniem mobów skillami jak popadnie, to odpowiednio stworzona odmiana tych lochów da im szanse na poznanie informacji w nich zawartych.
    Mało tego - możliwość tworzenia własnych plansz zrodziło by masę nowych opowieści i dała by upust naszej wyobraźni, której owocami dzielilibyśmy się ze wszystkimi graczami.

Ale to jest od strony lore. To teraz czysto technicznej i grywalnej.

Tworzenie nowych plansz dało by możliwość rzucania nowych wyzwań zarówno sobie jak i innym graczom. Jeśli kreator będzie na tyle rozbudowany, umożliwiłby odtworzenie nie tyle co ulubionych scen z anime, co sekcji plansz które były w grze ale ich już nie ma, lub tych z zupełnie innych gier które chcielibyśmy widzieć - dobra opcja dla tych co lubią historie typu "co by było gdyby...". Mało tego. Możliwość udostępniania własnoręcznie zrobionych plansz oraz ich ocena dawałaby szanse no... oceniania ludzkiej twórczości która mogła by zostać wykorzystana później do dalszej pracy nad grą.

Tak jak mówię - jestem świadom tego, że może być to teraz niepotrzebne oraz zanim nawet byśmy dostali coś takiego, musiałoby to przejść najpierw przez koreańskiego elsworda. Nie mniej jednak wydaje mi się, że w przyszłości umieszczenie kreatora plansz urozmaiciło by nieco grę.

Co o tym sądzicie?

• Yy, Elsword na pewno nie jest gra, w której od tak możesz sobie zrobić mapkę... W kwestii fabuły to KoG ma swój pomysł na to i sugestie od graczy raczej średnio ich interesują, no i właściwie to z tego co widać to na brak pomysłów nie narzekają '-'

Z tym kreatorem to co najwyżej można by zrobić jakiegoś npc gdzie się włazi tam (jak Adan) a "tworzenie mapy" ograniczyć do rozstawienia mobów i nadania im wartości HP obrony, szybkości, itd na gotowy już szablon mapki. Tyle że po co to komu xD

A więc taki sobie pomysł, są gry w których tworzenie mapki faktycznie jest świetną opcją, jakbyś miał od 0 zrobić mapkę w Elswordzie to byś pewnie nie zrobił nawet 10% wymaganych rzeczy (i nie chodzi mi o bycie złośliwym - długo pracują nad tym całe zespoły i owocem tej pracy są regiony w których znajduje się zaledwie pare plansz, to też nie wyobrażam sobie, żeby pojedynczy gracze byli w ogóle fizycznie w stanie zrobić to sami) :/:/

Jeśli ktoś chce się pobawić w "co by było gdyby" to może napisać fanfick, wyjdzie mu to na pewno lepiej niż zlepienie mapy. XD Dodatkowo tak jak sam wspomniałeś, na mapie gracze tylko "są zajęci okładaniem mobów jak popadnie", kto chce się zapoznawać z fabułą, czyta po prostu historyjki po wykonaniu misji. Fabuła w takich grach jest tłem, poboczną rzeczą, a nie czymś, co w ogóle napędza grę i bez czego nic by nie było. Gdyby w pewnym momencie przestali w ogóle ciągnąć historie i dorzucaliby po prostu kolejne mapki bez żadnych wyjaśnień, to nic by się nie stało xD

Więc.. podsumowując, to ja sobie nie wyobrażam kreatora plansz w tej grze :(

:angkor::hedgehog::angkor::hedgehog::angkor::hedgehog::angkor::hedgehog::angkor::hedgehog::angkor::hedgehog::angkor::hedgehog::angkor::hedgehog::angkor::hedgehog::angkor::hedgehog::angkor::hedgehog::angkor:

• 1. Skoro średnio interesują ich sugestie od graczy, dlaczego dział "Sugestii" w ogóle istnieje?

2. Wiesz... miałem okazje grać w Warcrafta III (strategia czasu rzeczywistego). W tej grze był kreator map rozbudowany do takiego poziomu, że można było dzięki niemu przekształcić ją w zupełnie inną grę. Nie masz pojęcia co pojedyńcze osoby były w stanie zdziałać z czymś takim.

3. Kolejne mapki bez żadnych wyjaśnień... nie widzę tego.

• Nie uważałbym tego teraz za tak ważne dla gry. Większość graczy nie przejmuje się nawet historią. Najważniejsza jest rozgrywka w grze.

KoG i tak rozszerza historię i dodaje nowe charactery jak laby.

oie-3-EYq7-Ld-Ae-NVp.jpg

• 1 - W każdej grze online istnieją sugestie, a tym bardziej musiałbyś pisać z tym do samego KoG bo Gameforge jest tylko Europejskim wydawcą i mogą najwyżej zrealizować sugestię w sprawie małych eventów.
    2 - Ludzie spędzali długi czas w otwartym środowisku Warcraft, które dawało dużo możliwości modyfikacji. Żeby pozwolić na to w grze online KoG musiałby udostępnić wszystkie potrzebne pliki map i serwera przez to namnożyłoby się wiele prywatnych serwerów (co wiemy GF i KoG tępią).
    3 - Elsword trzyma się tak długo ze względu nie na samą historię ale też przez gameplay jaki oferuje. Osobiście nie wyobrażam sobie robić z kimś mapy przez X czasu "bo musi sobie poczytać dialogi"