Witajcie Bohaterowie Elios,
Chcemy Wam dziś przedstawić Kicka, bardzo utalentowaną cosplayerkę Elsword.
Mieliśmy okazję z nią porozmawiać oraz dowiedzieć się nieco o świecie Cosplay, co potrzeba, żeby stworzyć niesamowite cosplaye, a w szczególności te związane z Elsword.
Poniżej znajdziecie cały wywiad. Miłej lektury!
Pytania z wywiadu dotyczącego Cosplay
Ogólne
1.) Od kiedy jesteś cosplayerką?
Po raz pierwszy wystąpiłam jako cosplayerka w 2009 roku na włoskim konwencie Lucca Comics & Games.
2.) Dlaczego zostałaś cosplayerką?
Kilka lat wcześniej odwiedziłam konwenty komiksów i mangi i byłam totalnie zachwycona tymi wszystkimi ludźmi, którzy nosili kostiumy swoich ulubionych postaci. W 2009 roku postanowiłam z przyjaciółmi, że spróbujemy swoich sił w cosplay'u. Nauczyłam się szyć, poznałam różne rodzaje materiałów i od samego początku zaczęłam samodzielnie wykonywać wszystkie swoje akcesoria.
3.) Czy masz jakieś autorytety w dziedzinie cosplay'u?
Tak, chyba każdy cosplayer je ma. Moje autorytety motywują mnie do ciągłego rozwoju i doskonalenia.
4.) Kiedy i jak często pracujesz nad swoimi strojami cosplay?
Pierwszym krokiem jest dla mnie zawsze wybór odpowiednich materiałów (pianka EVA, płyty z twardej pianki, różne materiały itp.).
Następnie sporządzam model, który jest wzorem mojego stroju. Wykonanie stroju trwa zazwyczaj dość długo, ponieważ przywiązuję dużą wagę do szczegółów. Przeciętnie na jeden kostium potrzebuję ok. 4-5 miesięcy.
5.) Ile strojów cosplay wykonujesz w ciągu roku?
Maksymalnie 3 stroje rocznie.
6.) Czy jesteś cosplayerem z zawodu? Jeśli nie, czym się zajmujesz zawodowo?
Pracuję w firmie zajmującej się IT i smartfonami, nie jestem więc pełnoetatową cosplayerką. Ponadto mam również wiele innych hobby, na przykład podróże.
Elsword Cosplay
1.) Czy grasz lub grałaś kiedyś w Elsworda? Jeśli tak, w której klasie?
Oczywiście, że tak! Zaczynałam grać w Elsworda na francuskim serwerze, ponieważ wcześniej nie było jeszcze wersji włoskiej. Grałam jako Rena – Mistrzyni Strzelców, jest to moja ulubiona postać w świecie Elsword.
2.) Dlaczego postanowiłaś być cosplayerką trzeciej ścieżki zmiany klasy Laby?
Zapytano mnie, czy chciałabym być cosplayerką pierwszej klasy Laby. Uważałam jednak, że jej wygląd jest bardzo dziecinny. W ogóle do mnie nie pasował, bo moja twarz nie wygląda dziecinnie, ha ha! Dlatego zdecydowałam się na strój trzeciej zmiany klasy. Kocham Elsworda, ponieważ przykłada się tam dużo uwagi do szczegółów postaci, kostiumów, broni i kolorów.
3.) Jakie były pierwsze kroki podczas wykonywania stroju Laby?
W pierwszej kolejności musiałam wybrać materiały do produkcji body i kurtki, ponieważ niektóre części miały dwa, a nawet trzy kolory. W końcu decyzja padła na elastyczną sztuczną skórę. Skóra nadaje kostiumowi fantastyczny efekt!
Następnie wszyłam pasek i wykonałam płyty do naramienników i ochraniacze na ramiona z pianki EVA i pleksi.
4.) Jaki element był dla ciebie najtrudniejszy w przygotowywaniu stroju cosplay Laby?
Zdecydowanie najtrudniejszą częścią są zawsze buty, muszę je wykonywać całkowicie samodzielnie. Nie znoszę robić butów, ponieważ bardzo trudno jest uzyskać odpowiednie kształty i szczegóły.
5.) Ile czasu zabrało Ci przygotowywanie stroju Laby?
Nad kostiumem Laby pracowałam przez miesiąc.
6.) Za jakie inne postacie z Elsworda się przebierałaś i która jest z nich Twoją ulubioną postacią do cosplayu?
Dotychczas przebierałam się za Renę – Mistrzynię Strzelców, Renę – Nocnego Tropiciela i Elesis w stroju Łowcy Potworów. Jednak moją ulubioną postacią jest i pozostanie Rena – Mistrzyni Strzelców.
7.) Gdybyś miała robić kolejny cosplay Elsword, jaką postać byś wybrała?
Planuję wykonać kolejny kostium do zmiany klasy Reny, może kiedyś zrobię również Elesis – Miecz Imperium.
Jeśli chcecie zobaczyć więcej niesamowitych cosplayów i zdjęć, zajrzyjcie na strony Kika i Sebastiana!
Kika w Social Media
- Instagram: https://www.instagram.com/kicka_cosplay/
- Facebook: https://www.facebook.com/kickacosplay/
- Youtube: https://www.youtube.com/user/KICKAcosplay
Jej fotograf, Sebastian Lanzara